protv.md
Social
06 Feb 14:31

O femeie, ajunsa in stare grava, cu botulism, la un spital din capitala, se plange ca medicii din Stefan Voda au refuzat sa-i acorde ajutor: “Mi-au zis - ia-ti catrafutele si vina singura”. Parintii femeii spun ca se vor adresa la procuratura - VIDEO

O femeie, ajunsa in stare grava la un spital din capitala, se plange ca medicii din Stefan Voda au refuzat sa-i acorde ajutor. Tanara a cerut de cateva ori o ambulanta, dar a fost nevoita sa mearga la spital cu autobuzul, desi abia se tinea pe picioare. Cei de la salvare au refuzat sa comenteze cazul, iar la medicul din sat vizita echipei noastre s-a lasat cu scandal.
O femeie, ajunsa in stare grava, cu botulism, la un spital din capitala, se plange ca medicii din Stefan Voda au refuzat sa-i acorde ajutor: “Mi-au zis - ia-ti catrafutele si vina singura”. Parintii femeii spun ca se vor adresa la procuratura - VIDEO


Victoria este internata acum la spitalul Toma Ciorba unde de o saptamana este in sectia de reanimare, avand botulism, o infectie care, netratata la timp poate provoca moartea. Si-a revenit usor asa ca ne-a povestit ca i s-a facut rau dupa ce pe 16 ianuarie a mancat impreuna cu bunica sotului sau din aceleasi bucate. Peste cateva zile batrana a murit acasa. 

 

Victoria CARAUS, PACIENTA: “Eu am vazut pe internet sa simptomele arata botulism de aceea am chemat salvarea.”

 

 Lilia PAVILESCU, MAMA VICTORIEI: “Au mancat pateu de casa. Bunica a murit.” 

 

 La primele apeluri, salvarea nu a venit. 

 

Victoria CARAUS, PACIENTA: “Mi-au spus ca trebuie sa am indreptare de la medicul de familie.” 

 

 Asa ca Victoria a mers la medicul de familie din satul sau, Purcari. 

 

Victoria CARAUS, PACIENTA: “Medicul de familie a intrebat daca sunt locuri, I-au spus ca nu sunt. Mi-a spus sa ma duc acasa cu indreptarea si sa sun de acasa.”

 

 Ajunsa acasa, femeia a sunat din nou sa cheme salvarea. Raspunsul primit, a uluit-o. 

 

Victoria CARAUS, PACIENTA: “Mi-au zis – ia-ti catrafutele si vina singura.”

 

 Asa ca a luat autobuzul si s-a pornit la spital. 

 

Victoria CARAUS, PACIENTA: “Am mers cu autobuzul pana la statie si de acolo pe jos. La spital m-au lasat intr-un salon, fara sa-mi faca nimic. Abia a doua zi mi-au pus o picuratoare.”

 

 Ulterior, pentru ca starea Victoriei s-a inrautatit, medicii din Stefan Voda au chemat o ambulanta de la Chisinau si au trimis-o la spitalul de boli infectioase Toma Ciorba. Chirurgul din Stefan-Voda spune ca initial a crezut ca pacienta are o infectie mai usoara.

 

Pavel CARAUS, CHIRURG, SPITALUL STEFAN VODA: “Noi am crezut ca ea are o problema de ordin chimic la gat. Dupa asta a fost trimisa la Chisinau cu suspectie la botulism.”

 

 Reprezentantii sectiei care poarta raspundere pentru ambulante, n-a prea vrut sa stea de vorba despre cazul Victoriei. 

 

Igor SIRGHI, SEF SECTIE MEDICINA URGENTA: “Eu nu sunt. ”

 

 Medicul de familie din sat a refuzat sa iasa din birou ca sa discute cu echipa noastra, iar o asistenta medicala a bruscat operatorul. Medicii de la spitalul Toma Ciorba spun ca in cazul unui pacient cu botulism este foarte importanta acordarea primului ajutor in mod urgent, acesta consta in injectarea unui anumit ser. In caz contrar, infectia provoaca paralizie, orbire sau si mai rau - circa 10 la suta din pacientii afectati, decedeaza.   

 

Galina CHIRIACOVA, SEF SECTIA TERAPIE INTENSIVA SPITALUL MUNICIPAL TOMA CIORBA: “Pacienta a fost adusa la noi in stare destul de grava. Ea avea nevoie de ajutor urgent, altfel infectia poate duce la moarte.”

 

 Mama Victoriei, revenita urgent de peste hotare spune ca vrea ca institutiile de drept sa-si spuna cuvantul in acest caz. Nu am reusit inca sa obtinem o reactie de la Ministerul Sanatatii in acest caz. 

inprofunzime acasatv perfecte