protv.md
Social
11 Jan 08:51

Moldova risca sa nu mai poata circula liber in UE? Ce arata primul Raport elaborat de Comisia Europeana cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize

In primul Raport elaborat de Comisia Europeana cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arata ca situatia in Moldova este ingrijoratoare, noteaza Viza.md.

 

Aceasta prezintă un declin evident în ce priveşte aproape toate angajamentele importante.

 

Refuzul intrărilor a crescut cu 71%, şederile ilegale în UE au crescut cu 89%, iar solicitările de azil de către cetăţenii moldoveni aproape că s-au dublat faţă de 2015. În acelaşi timp, rata de acceptare a solicitărilor de azil a căzut de la 11% la 2%, se spune în raport, scrie Viza.md.

 

După ridicarea vizelor în aprilie 2014, mai mult de 980 000 de moldoveni au avut 2,7 milioane de călătorii în UE în total. Tendinţa în creştere de a refuza intrarea în spaţiul Schengen, existentă de-a lungul acestei perioade, s-a intensificat în prima jumătate a anului 2017. Numărul de moldoveni ce stau ilegal în UE a crescut de la 2245 în 2015 la 7660 în 2016 şi a crescut cu încă 40% în primele şase luni ale lui 2017.

 

Au fost constatate întîrzieri serioase şi interferenţă politică în implementarea măsurilor de combatere a corupţiei şi a spălării de bani, reformă ce făcea parte din condiţiile pentru obţinerea liberei circulaţii. Comisia Europeană avertizează că lipsa progresului, mai ales în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, compromite îndeplinirea acestor condiţii şi impune „măsuri urgente”.

 
Îmbunătăţiri nesemnificative au fost constatate în domeniul securităţii şi ordinii publice, într-un context în care crima organizată din Rusia a transformat Moldova într-o ţară de tranzit pentru spălarea banilor şi o poartă de intrare a capitalului ilegal în UE.

 

Europol, Oficiul European de Poliţie, avertizează că grupările criminale moldoveneşti reprezintă o „ameninţare substanţială” în ceea ce priveşte creşterea traficului de droguri şi ţigări şi că acestea îşi extind operaţiunile din Polonia în Franţa şi din Austria în Germania.

 

Sursa articol: Viza.md

inprofunzime acasatv perfecte