protv.md
Social
12 May 15:40

Nu au unde sa-si pasca vitele deoarece pajistea din sat s-a transformat intr-o balta. In aceasta situatie s-au pomenit locuitorii din Romanesti, Straseni care sunt nemultumiti ca deseurile de la o fabrica de vin se revarsa pe pasune - VIDEO

Mai multi locuitori din satul Romanesti, Straseni se plang ca pajistea pe care pasteau vacile s-a transformat intr-o balta urat mirositoare. Asta pentru ca deseurile de la fabrica de vinuri se revarsa pe pasune. Apele murdare ajung in raul Ichel dupa care se scurg in Nistru, spun oamenii.
Nu au unde sa-si pasca vitele deoarece pajistea din sat s-a transformat intr-o balta. In aceasta situatie s-au pomenit locuitorii din Romanesti, Straseni care sunt nemultumiti ca deseurile de la o fabrica de vin se revarsa pe pasune - VIDEO


Matusa Fiodora spune ca acum cateva zile vaca acesteia era sa se inece in mocirla de pe ses. Inainte aici era o pasune pe care pasteau animalele, acum din cauza deseurilor locul s-a transformat intr-o mlastina.

 

“A cazut cu picioarele, doar aici era curat, aici era mal, ea tusea si curgea apa murdara din ea. ,sub barba mal capul si oleaca de gat curat.’’

 

Paraiele de pe ses din care se adapau animalele ani la rand acum dospesc in murdarie si putoare. 

 

“Iata apa vine incoace, nu stiu, unde sa pastem, in zoile astea de azi, e mlastina. Acum nu-i seceta, dar ce va fi cand va fi seceta.”

 

Un alt chin al celor care locuiesc prin vecinatatea pasunii este mirosul de bahlit si drojdie.

 

“Vine putoare de la vale, dar ce e numai la mine, toate lumea lasa sa spuie.”

 

“Acolo e o catastrofa, stam in curte si e insuportabil. Uzina de spirt lucreaza toata primavara si iarna la fel.” 

 

“Am apelat la ecologie au venit au facut un control, am apelat la spatii verzi si toti doar flutura din maini.”

 

Paraiele pline de deseuri se scurg in raul Ichel care traverseaza satul, apoi se revarsa in Nistru, spun satenii. Administratorul fabricii de vin recunoaste ca problema exista, pentru ca statia de epurare nu functioneaza de ani buni.

 

Lucrurile s-ar fi agravat deoarece reteaua de canalizare a fabricii a fost inchisa temporar pentru a putea fi conectata la cea noua ce urmeaza sa fie construita de primaria localitatii. 

 

Vasile CEBAN, ADMINISTRATORUL FABRICII DE VIN:Ei au inceput, dar nu le mai ajung bani si noi am semnat contractul sa-i ajutam. Intreabarea este hotarata, sa straduie si ei sa dea in explotarea cat mai repede statia de epurare.”

 

Pe primarul localitatii nu l-am gasit la primarie si nici la telefon nu ne-a raspuns, pentru a ne spune la ce etapa se afla lucrarile de constructie a retelei de canalizare. Dupa ce oamenii s-au plans in repetate randuri, responsabilii de la Inspectoratul ecologic de la Straseni au vizitat zona acum cateva zile. Administratorul fabricii de vin spune ca pana va fi gata statia de epurare ar fi gasit o solutie temporara.

 

Vasile CEBAN, ADMINISTRATORUL FABRICII DE VIN:Facem temporar un bazin de 200 de tone,  unde o sa acumuleze apa, de unde o sa evacuam cu tractorul o sa caram. Noi aici o oprim, cred ca intrebare va fi horata destul de bine.”

 

Muncitorii fabricii au incercat sa blocheze scurgerea apelor murdare in rau, acoperind zona cu tone de pamant. Ca urmare mlastina se intinde tot mai mult pe suprafata pasunii. Anterior fabrica de vin a fost amendata pentru poluarea raului.

inprofunzime acasatv perfecte