protv.md
Social
03 Feb 08:11

Batuta pana a ramas cu invaliditate si abandonata de propriii parinti, o fetita de 10 ani este ingrijita de o familie din Soroca. Cuplul creste patru copii adusi din plasament, pe langa cei doi biologici - VIDEO

A ramas cu invaliditate si dureri dupa ce a fost batuta de propriul tata. A trait ani grei si la orfelinat. Iar acum in sfarsit a ajuns intr-o familie care o ingrijeste cu afectiune. Este povestea unei fetite de 10 ani. Noii sai parinti din satul Septelici, Soroca, cresc patru copii abandonati pe langa cei doi ai lor si incearca sa acopere ranile lasate de cei care i-au nascut.
Batuta pana a ramas cu invaliditate si abandonata de propriii parinti, o fetita de 10 ani este ingrijita de o familie din Soroca. Cuplul creste patru copii adusi din plasament, pe langa cei doi biologici - VIDEO

 

Maria are 10 ani si in fiecare zi se trezeste cu speranta ca poate azi ii va fi mai bine. Un picior nu se dezvolta normal iar mana stanga ii da dureri. 

 

Tatiana CECANSIUC, ASISTENT PARENTAL:Vine ziua la mine si-mi zice – mamica, am iar dureri. Degetele de la manuta I se intorc pe partea opusa. Ii facem masaj.”

 

Femeia care de patru ani ii este mama, incearca in fel si chip sa o ajute. Sufera impreuna cu ea.

 

Tatiana CECANSIUC, ASISTENT PARENTAL:Am fost pe la medici, am incercat atatea, dar nici macar nu au vrut sa-i dea grad de invaliditate.”

 

Pana nu demult, Maria a dus o copilarie cat o povara. S-a nascut intr-o familie unde bataile erau o obisnuinta. La 6 luni, intr-o incaierare a parintilor a primit o lovitura care I-a adus ani de durere. Sora ei mai mare isi aminteste despre toate.

 

Anisoara:Tata ne batea cu varga cu spini.”

 

Apoi au fost duse la internat. Au cules si de acolo amintiri neplacute.

 

Maria: “Daca nu dormeam, ne trimiteau afara, chiar si iarna sa stam un pic.”

 

Anisoara: “Daca nu eram ascultatori ne puneau sa facem cate o suta de asezari. Educatorii ne bateau.”

 

 Acum sunt linistite - inconjurate de o familie mare, galagioasa si unita. Sotii Cecansciuc le-au adus acasa, la insistenta celor doua fiice ale lor.

 

Adriana CECANSIUC, FIICA:Noi stim cat de bine este sa ai mama si tata si am vrut foarte tare ca de asta sa se bucure si alti copii care nu au parinti.”

 

Iar anul trecut, o fetita si fratele ei care avea abia un an au venit aici din alt orfelinat. Mama lui Sergiu a crescut si ea un copil abandonat, asa ca dorinta de a darui familie unor copii care nu stiu ce e asta, pare mostenita.

 

Sergiu CECANSCIUC, TATA: “Spun unii prin sat ca I-am luat ca sa ne imbogatim. Dar ce bogatie da statul? Cum sa te imbogatesti cu acesti copii. I-am luat ca sa ne facem o pomana. Cine stie ce ar fi fost acum cu ei?” 

 

Ca sa poata oficializa relatia cu acesti copii, Tatiana a devenit asistent parental profesionist, are un salariu de 2700 de lei si indemnizatii pentru copii. Inainte de asta, ea lucra ca bucatar, iar el este constructor. Ca sa o scoata in capat cu toate cheltuielile, cresc animale si pasari. Totusi, problema Mariei este durerea lor. Au mers cu ea la diferiti medici, dar nu au gasit pana acum rezolvarea.

 

Tatiana CECANSIUC, MAMA: “In tara nu s-au uitat la noi. Am incerca peste hotare, dar nu prea avem cu ce. Tare vrem sa o ajutam.”

 

Spera totusi ca vor putea sa o ajute sa se reabiliteze si sa-i daruiasca o copilarie fericita pe deplin. 

inprofunzime acasatv perfecte