protv.md
Politic
22 Nov 11:57

Voronin: "Noi, socialistii, am sustinut sistemul mixt, dar voi, democratii, sustineti referendumul. Aceasta e intelegerea dintre PD si PSRM, insa in planurile democratilor nu intrau alegeri anticipate sau un Ion Ceban la primarie" - VIDEO

Referendumul de demitere a primarului capitalei a fost rezultatul unui targ dintre socialisti si democrati, spune Vladimir Voronin. Liderul comunist este convins ca PD a acceptat sa fie organizat acest plebisicit doar ca sa ia voturile PSRM pentru sistemul mixt. Voronin le-a impartit astazi calificative si lui Dorin Chirtoaca, si lui Igor Dodon, pe care l-a numit...presedinte decorativ.
Voronin: "Noi, socialistii, am sustinut sistemul mixt, dar voi, democratii, sustineti referendumul. Aceasta e intelegerea dintre PD si PSRM, insa in planurile democratilor nu intrau alegeri anticipate sau un Ion Ceban la primarie" - VIDEO

 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: Asa si acest Chirtoaca, el trebuia dupa primul mandat sa fuga unde il duc ochii, unde il duc picioarele.”

 

 Voronin, care a fost la vot duminica, afirma ca era clar din start ca referendumul va esua. Democratii l-ar fi acceptat doar ca socialistii sa sustina sistemul mixt de vot, spune liderul comunist.

 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: ”Noi socialistii votam votul mixt, iar voi democratii referendumul”

 

 Vitalie Gamurari, purtatorul de cuvant al democratilor, ne-a spus ca Voronin face declaratii inainte de parlamentare. Liderul comunist nu a uitat astazi nici de Igor Dodon, fost membru al partidului sau, de altfel. Cu ocazia unui an de cand a fost ales presedinte, Dodon a primit din partea lui Voronin mai multe cuvinte acide.

 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: ”E o rusine sa vezi cum persoana presedintelui, fie ca si Dodon, nu este luat in seama, opinia lui e calcata in picioare, il batjocoresc in fel si chip. El doar calatoreste si scanceste”

 

 Ion CEBAN, PURTATOR DE CUVANT AL PRESEDINTELUI: “La un an de mandat o sa fiu publicat un raport amplu si cetatenii vor da aprecieri presedintelui, in ceea ce tine de actiunile lui.”

 

 Desi Voronin l-a criticat azi pe Dodon, cei doi au un lucru in comun, limba pe care o numesc moldoveneasca. In debutul conferintei de astazi, liderul PCRM a intrebat jurnalistii in ce limba sa-si citeasca discursul, precizand ca romana nu stie.

 

Faza aminteste de incidentul de duminica de la sectia de votare, unde si-a exprimat optiunea Igor Dodon.

 

Sinteza zilei, 22 noiembrie

 

Vladimir VORONIN, PRESEDINTE PCRM: "Noi nu am putut sa nu participam la referendum. Vreau sa atrag atentia dumneavoastra in ce mob a fost luata decizia de a trece referendumului. Nu se stie de ce luarea aceastei decizii a coincis cu votarea sistemului mixt, ceea ce aduce democratilor un avantaj deosebit. Aceasta nu poate fi o coincidenta. Aceasta este o intelegere intre democrati si socialisti ca ei sa se ofere ceva unul altuia.  Sistemul mixt socialistii au sustinut, da voi sustineti referendumul.

 

Ceea ce priveste acest referendum, PD a avut planurile lor si in aceste planuri nu intrau alegerile anticipate sau venirea la putere a unui oarecare Ion Ceban. Ei, asta nu e treaba noastra, ii lasam sa se clarifice ei. Pe tot parcursul acestor 10 ani, PL a tinut controlul in tara, iar unii din PL chiar au detinut fnctii importante in stat. Prin santaj si corupere PD a obtinut putearea in stat fara obraznicii PL, care au fost aruncati din coalitie. Putem vorbi despre un atac asupra primariei si despre capturarea ei.

 

Iata cum arata combinatia cu multe miscari a democratilor pe care ei au reusit sa realizeze cu ajutorul socialististilor. Avand un singur consilier, PD administreaza orasul in intregime. In aceasta cauza pentru multi chisinauieni, referendumul si-a pierdut sensul. PD si PSRM activeaza intr-o legatura foarte stransa si asta i-a facut pe oameni sa nu se prezinte la sectiile de votare.

 

Socialistii au folosit campanie de revocare din functie a lui Dorin Chirtoaca exclusiv in scopul de a face autopiar inainte de alegerile parlamentare, renuntind la ideea de salvare a Chisinaului de mafia liberala. Socialistii au condamnat referendumul la infrangere si ramane sa tragem doar o singura concluzie ca ei au facut acest lucru constient.

 

Democratii au calificat acest referendum dept infrangere a tututror fortelor politice de stanga, este amuzant cand am auzit aceasta declaratie a democratilor. Asta pare absurd si ridicol. Noi comunistii nu ne bucuram de respectiva situatie, dar totusi data viitoare locuitorii capitalei ar trebui sa se gandeasca mai bine si mai responsabil pentru ce isi dau votul.

 

Cei care au indemnat alegatorii sa boicoteze acest referendum le-au asigurat democratilor capturarea capitalei. La acest referendum noi am procedat asa cum ne-a dictat constiinta."

inprofunzime acasatv perfecte