protv.md
Politic
27 Nov 14:38

Theresa May, presata sa demisioneze pentru a-i fi acceptat acordul de Brexit

Prim-ministrului britanic Theresa May i s-a recomandat sa stabileasca o data la care sa-si dea demisia in schimbul obtinerii sustinerii politice necesare trecerii cu succes prin parlamentul britanic a acordului de Brexit, relateaza Bussines Insider.Recomandarea a venit din partea parlamentarilor pro-Brexit, atât laburişti, cât şi conservatori.

 

De altfel, Theresa May se confruntă cu o scădere a susţinerii inclusiv din partea propriului partid, în speţă Partidul Conservator. Recent, acordul pentru Brexit făcut de Theresa May cu UE a fost atacat recent chiar de către unul dintre cei mai loiali oameni ai prim-ministrului, parlamentarul Michael Fallon.

 

Acesta a precizat că acordul pentru Brexit înseamnă “plată, părăsirea şi predarea votului nostru şi a dreptului de veto fără niciun fel de angajament ferm cu privire la un comerţ lipsit de bariere”. De asemenea, Michael Fallon a caracterizat acordul drept ”sortit eşecului.”

 

Promisiunea de a demisiona în luna martie 2019, la scurt timp după producerea Brexitului, ar ajuta să-i “pacifice” pe unii parlamentari conservatori, precum şi pe unii miniştri, ar fi precizat o sursă anonimă pentru The Times, citată de Bussines Insider.

 

Nu în ultimul rând, o parte a Partidului Conservator condus de Theresa May nu ar fi renunţat nici până acum la ideea formării unui acord comercial cu Uniunea Europeană după modelul celui dintre UE şi Canada - denumit Acordul economic şi comercial cuprinzător (CETA). Acesta presupune eliminarea a 98% dintre taxele vamale dintre UE şi Canada.

 

Ce s-ar putea întâmpla dacă acordul pentru Brexit nu trece de parlamentul britanic

 

Presiunea la care este supusă prim-ministrul britanic vine într-un context în care încă este neclar dacă acordul de Brexit făcut recent cu Uniunea Europeană va trece cu succes de Parlament. În situaţia în care acest lucru nu se va întâmpla, atunci negocierile cu UE ar trebui reluate.

 

Va fi, însă, puţin probabil ca până pe 29 martie să mai fie format un nou acord din cauză că nu trebuie doar negociat, ci şi trecut prin parlamentele tuturor celor 27 de state care rămân în UE pentru ratificare - proces ce necesită timp. Prin urmare, în situaţia respingerii acordului de către parlamentul britanic, posibilitatea unui Brexit fără acord ar creşte foarte mult.

inprofunzime acasatv perfecte