protv.md
Politic
30 Nov 09:45

Summit G20, la Buenos Aires. Subiectele delicate de pe agenda intalnirii

Liderii G20 se intalnesc vineri si sambata la Buenos Aires, pentru un summit cu o agenda spinoasa. Comertul, incalzirea globala, migratia, sunt tot atatea subiecte care ii opun pe mai marii planetei.

 

La toate acestea se adaugă criza izbucnită recent între Rusia şi Ucraina. Angela Merkel va lipsi de la deschiderea summitului.  Avionul oficial al cancelarului german a avut probleme tehnice şi a aterizat joi noapte de urgenţă la Koln.

 

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: “O să mă întâlnesc probabil cu preşedintele Putin. Cred că e un moment foarte bun să avem această întrevedere.”

 

Trump s-a răzgândit la doar o oră după ce a făcut această declaraţie. A scris pe Twitter că cel mai bine ar fi să anuleze întrevederea cu Vladimir Putin, întrucât ruşii nu au eliberat cele trei vase ucrainene reţinute la Kerci şi nici pe marinarii de la bord. Pentru televiziunile din Rusia, schimbarea bruscă de plan nu e mare scofală.

 

“Moscova nu a primit încă o informare oficială, dar dacă o va face, asta va însemna că preşedintele rus va avea la dispoziţie câteva ore pentru întâlniri utile la G20”, au spus comentatorii.

 

Între acestea se va afla o întrevedere cu Angela Merkel. Cancelarul german a declarat, fără echivoc, că Rusia e de vină pentru criza din Marea Neagră şi că va aborda subiectul cu preşedintele Putin.

 

Agenda summitului e doldora de subiecte delicate.

 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: “Vom vorbi despre climă, guvernare globală, comerţ, muncă, educaţie, finanţarea unei agriculturi durabile...”

 

Preşedintele francez, printre primii oaspeţi ajunşi la Buenos Aires, a dat de înţeles că ar vrea să fie abordat şi subiectul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

 

Autorităţile argentiniene au luat măsuri draconice de securitate, închizând zeci de străzi din jurul hotelurilor şi sălilor de conferinţă unde se vor afla înalţii oaspeţi. Sunt planificate şi multe proteste antiglobalizare, iar la unul dintre ele va ajunge şi uriaşul bebeluş portocaliu care are chipul preşedintelui american şi care a zburat la vizita lui Trump în Marea Britanie.

 

Pe Twitter-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar si din lume!

inprofunzime acasatv perfecte