"Este o continuare a campaniei din Chisinau si o trecere lenta la campania electorala parlamentara". Asta spune purtatorul de cuvant al PD, dupa ce liderul PAS, Maia Sandu, a acuzat democratii ca prin votul mixt tara va ajunge pe mana Kremlinului.

Publicat:05.06.2018, 12:27

Vitalie GAMURARI, PURTÄ‚TOR DE CUVÂNT, PD: "Este doar o interpretare a unui politician, fiindca fiecare poate sa se expuna referitor al aspectul democratic. Nu exista un cerzor care sa ne spuna ca intr-un tur sau in doua tururi este mai democratic.

Eu nu ma expun acum la aspectele tehnice, fiindca probabil ca se vor expune altii, eu vreau sa ma expun in conceptul respectiv declaratia care a fost facuta. Proiectul respectiv de lege incepand de la cel uninominal si trecand la cel mixt este unul dintre cele mai transparente discutate in societatea moldoveneasca, probabil ca de la infiintarea Republicii Moldova.

A fost discutat si in parlament si in societatea civila, au avut posibilitatea sa se expuna inclus si partidele extraparlamentare, au fost expertizate si de Comisia de la Venetia.

Autoritatile de la Chisinau au dat raspuns la majoritatea punctelor unde au fost deacord, unde nu au fost deacord si au pastrat viziunea sa. Dispozitia Comisiei de la Venetia a fost destul de clara ca a acceptat proiectul respectiv.

Eu cred declaratia facuta astazi nu este altceva decat o lenta continuare a campaniei din Chisinau si trecerea lenta la campania electorala parlamentara. Pe parcursul ultimelor saptamani de cate ori a fost atacat PD din partea partidelor de dreapta si partidelor de stanga. Eu nu vad o legatura logica intre mai multe evenimente care au avut loc declarate si ceea ce se face acum."

 Astazi, in cadrul unei conferinte de presa, Maia Sandu a cerut guvernantilor sa anuleze sistemul mixt de vot. Lidera PAS sustine ca alegerile locale au demonstrat ca socialistii ar obtine cele mai multe mandate in Parlament. 


Sandu spune ca in felul acesta, Partidul Democrat a creat toate conditiile ca tara sa ajunga pe mana Kremlinului. Ea sustine ca va informa institutiile internationale despre aceasta situatie intrucat ar fi incalcata democratia in stat.