protv.md
Politic
11 May 11:50

Premierul Pavel Filip exclude unirea cu Romania: „Exista state care incurajeaza acest sentiment”

Premierul Pavel Filip a exclus orice posibilitate ca Romania si Republica Moldova sa devina un singur stat, in ciuda unor initiative care au avut loc in mai multe localitati.

 

Premierul Pavel Filip a explicat, pentru The Guardian, că menirea Republicii Moldova este să fie un stat suveran, independent de România.

 

„S-a vorbit prea mult despre reunificare, identitate, limbaj şi vreau să mă uit mai degrabă la dezvoltarea concretă a ţării. Toate acele probleme sentimentale legate de acest subiect ar trebui lăsate pentru vremuri mai bune”, a spus şeful Guvernului de la Chişinău.

 

Pe de altă parte, Filip a mărturisit că îşi doreşte ca ţara sa să devină membră a Uniunii Europene. Fosta ţară a Uniunii Sovietice şi în prezent cea mai săracă ţară din Europa, Republica Moldova se află mult mai în urmă decât vecinii săi, inclusiv de România care a aderat la UE în 2007, notează sursa citată.

 

„Vom fi alături de România atunci când vom intra în Uniunea Euroeană”, a mai spus premierul Pavel Filip.

 

În urmă cu o lună, în Chisinau a avut loc o manifestaţie pro-unificare, la care a participat inclusiv fostul preşedinte al României Traian Băsescu. Două zile mai târziu, Parlamentul României a adoptat un vot simbolic în favoarea reunificării, iar parlamentarii au transmis că privesc cu ochi buni o astfel de iniţiativă venită din Moldova.

 

Evenimentele au avut loc în contextul aniversării a 100 de ani de când Moldova a devenit parte din ceea ce era atunci România Mare. Cândva cunoscută drept Basarabia, teritoriul a devenit parte din România în 1918, însă în 1940 a trecut sub controlul sovieticilor.

 

A devenit stat independent în 1991, după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi de atunci se luptă cu sărăcia, corupţia şi conflictul din enclava vorbitoare de limbă rusă – Transnistria.

 

Potrivit premierului, relaţiile dintre România şi Republica Moldova sunt „la cel mai ridicat nivel”, însă Filip a avertizat jucătorii externi să nu se implice în situaţia internă a ţării.

 

„Există state care propagă acest sentiment naţionalist şi care încurajează această diviziune. Nu vrem să fim prinşi la mijloc în acest joc”, a mai spus el, dând ca exemplu România şi Rusia.

 

The Guardian mai notează că Moldova este divizată în două tabere: cei care vor ca ţara să aibă legături mai apropiate cu Rusia, precum preşedintele Igor Dodon, şi cei care cred că partidele pro-europene vor câştiga la alegerile parlamentare care vor avea loc în toamnă.

 

„La finalul mandatului meu, vom vedea că acest drum european este unul ireversibil”, a mai spus el.

 

Premierul Pavel Filip a mers la Bruxelles, pentru a discuta acordul de asociere dintre UE şi Republica Moldova, semnat în 2014. Oficialii europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la progresele greoaie înregistrate de justiţia din această ţară pentru a-i trage la răspundere pe cei care au furat un milion de dolari din bancă. Totodată, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat că este „dificil” pentru UE să înţeleagă de ce există atât de multe întârzieri legate de „furtul secolului.”

 

„Este vorba despre credibilitatea reformelor anticorupţie din Republica Moldova”, a mai spus ea.

 

Un sondaj arată că 60% dintre cetăţenii moldoveni şi-ar dori ca ţara să facă parte din Uniunea Europeană.

 

Sursa: The Guardian

inprofunzime acasatv perfecte