Conflictul transnistrean a fost pus aseara in discutie la Adunarea Generala a ONU. In cadrul discursului sau rostit la New York, premierul Pavel Filip a cerut repetat de la tribuna Natiunilor Unite, ca Federatia Rusa sa-si retraga trupele din stanga Nistrului. Filip s-a referit si la exercitiile militare efectuate de trupele GOTR, iar in agenda actualei sesiuni a fost inclus in nou punct privind retragerea completa a fortelor militare straine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Publicat:29.09.2018, 07:31

Nu este clar deocamdata ce mai exact inseamna faptul ca pe agenda ONU a fost inclus un punct privind prezenta trupelor ruse in regiunea transnistreana. Si in septembrie anul trecut, prim-ministrul s-a plans la ONU ca Rusia refuza sa isi scoata militarii si armamentul din stanga Nistrului.

La inceputul verii, Adunarea Generala a ONU a votat o rezolutie privind retragerea trupelor ruse, dar documentul nu prezinta nicio obligatie. Dupa ce s-a implicat in conflictul militar de pe Nistru, armata a 14-a a ramas in regiunea transnistreana, sub pretextul ca ar pazi depozitul de munitie de la Cobasna. Desi la summitul OSCE de la Istanbul din 1999, Moscova s-a angajat sa isi retraga trupele acest lucru nu s-a intamplat pana acum.