Opozitia de dreapta vrea ca parlamentarele, care vor fi organizate dupa sistemului mixt de vot, sa aiba loc in doua tururi. Liberal-democratii au inregistrat astazi un proiect in acest sens, motivand ca scrutinul in circumscriptii uninominale, va favoriza anumiti candidati, asa ca cer amendamente. Socialistii ii acuza pe adversari ca prin aceasta miscare admit de fapt modificarile la sistemul electoral, adoptate in vara lui 2017.

Publicat:07.06.2018, 15:04

Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM: Alegerea deputilor intr-un singur tur va incalca flagrant principiul reprezentativitatii, iar in plen o sa vedem deputati alesi cu 2,3,5 mii de voturi, ceea ce e absolut inadmisibil.”

 Liberal democratii considera ca ne-am putea trezi in urmatorul legislativ cu un numar mare de alesi care nu vor reprezenta corect alegatorii. Acelasi lucru a fost enuntat anterior si de membrii PAS, iar astazi si de liberali inclusiv.

Lilian CARP, DEPUTAT PL:Asta ar aduce desigur un plus si pt cetateni, dar si pt partidul de dreapta, dar ideal ar fi revenirea la vechiul cod electoral.”

 Socialistii sustin ca prin amendamentele cerute, opozitia de dreapta s-ar fi resemnat cu sistemul mixt de vot.

Bogdan TIRDEA, DEPUTAT PSRM: “Pe dansii nu ii deranjeaza insusi votul mixt, pe dansii ii deranjeaza faptul asta tehnic, ca intr-un singur tur, socialistii pot castiga. Pana acum ei comentau ca votul mixt e antinational, antidemocratic, atieuropean.”

 Liberal democratul Tudor Deliu spune insa ca nu face decat sa recurga la o ultima modalitate de influentare a legii deja adoptate.

Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM: Daca noi am face turul doi din banii lui Tap sau Deliu, dumnealui ar avea alta parere, dar asa facem din banii statului.”

 Sistemul electoral a fost modificat in vara lui 2017, cu votul a 74 de deputati: democrati, socialisti si membri ai Grupului Parlamentar Popular European. La sistemul de vot mixt s-a ajuns dupa ce Vlad Plahotniuc a propus trecerea la votul uninominal, la inceputul anului, iar ulterior Igor Dodon a venit cu ideea sistemului mixt, pe care democratii au acceptat-o imediat, in cateva minute, la o sedinta de Parlament.

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD:Vreau sa le amintesc ca pana la alegeri a ramas mai putin de jumatate de an, asa ca astfel de modificari de substanta in aceasta perioada scurta nu se pot face.”

 Odata adoptat noul sistem electoral, comisia de la Venetia a atentionat autoritatile ca modificarea nu este recomandabila pentru ca nu exista consens in societate la acest subiect. Democratii si Socialistii au ignorat insa prevederile internationale, sustinand ca este dreptul suveran al tarii sa isi decida sistemul de vot.