protv.md
Politic
14 Mar 09:46

Mai multi analistii politici vad doua scenarii in privinta coalitiei parlamentare si in ambele sunt prezenti democratii - intr-un caz, alaturi de socialisti, iar in celalalt - facand front comun cu Partidul Sor si cativa eventuali transfugi - VIDEO

Urmatoarea guvernare va implica neaparat Partidul Democrat, iar cea mai buna solutie pentru Blocul ACUM este sa ramana in opozitie. Mai multi analistii politici din Moldova, dar si din Romania vad doua scenarii in privinta coalitiei parlamentare si in ambele sunt prezenti democratii - intr-un caz, alaturi de socialisti, iar in celalalt - facand front comun cu Partidul Sor si cativa eventuali transfugi.
Mai multi analistii politici vad doua scenarii in privinta coalitiei parlamentare si in ambele sunt prezenti democratii - intr-un caz, alaturi de socialisti, iar in celalalt - facand front comun cu Partidul Sor si cativa eventuali transfugi - VIDEO

 

Ion TABIRTA, ANALIST POLITIC: “Orice coalitie de guvernare pe care o vom avea va implica PD. Intrebarea este va fi o coalitie oficiala cu PSRM, ambalata “Pro Moldova” sau va fi un guvern condus din democrati, Partidul Sor, independentii si eventual anumiti transfugi care se vor desprinde de la socialisti.“

 

Analistii politici considera ca democratii si socialistii ar colabora pe ascuns, iar invitatiile transmise Blocului ACUM sunt doar de ochii lumii.

 

Veaceslav BERBECA, ANALIST POLITIC: “Aceste invitatii nu sunt sincere, sunt parte a unui joc tactic. Ei pregatesc terenul pentru o noua alianta, pentru a justifica acea coalitie. Sa arate, uite noi am trimis invitatie spre ACUM, dar ei ne-au refuzat. Si noi suntem obligati de dragul stabilitatii, in numele reformarii statului, pentru binele societatii sa coalizam.”

 

In orice caz, PSRM ar avea nevoie de  permisiunea Rusiei pentru a se alia cu PD-ul. Asadar, aranjamentele dintre Dodon si Plahotniuc ar putea fi conditionate de Kremlin.

 

Ion TABIRTA, ANALIST POLITIC: “Pozitia Moscovei care este dura fata de Partidul Democrat, fata de liderul lui sau poate Moscova nu e multmita de cele intelese intre PD si PSRM. Socialistii trebuie sa depaseasca acest moment, pentru ca Dodon cred ca si-a asumat multe la Moscova, dar din cele asumate – putin a reusit sa le transpuna in practica.”

 

 Toate scenariile ii arata pe cei de la PPDA si PAS in opozitie parlamentara. Orice fel de implicare cu celelalte formatiuni le-ar stirbi din imagine, considera expertii. Totusi, eventualitatea unor anticipate este putin probabila, la fel ca si ideea unui guvern minoritar.

 

Veaceslav BERBECA, ANALIST POLITIC: “In cazul unui guvern minoritar, intotdeauna exista riscul ca el sa pice in orice moment. Nu stiu daca cineva isi va asuma la modul serios un guvern minoritar. Dac anu ai un sprijin in Parlament, nu te vei putea mentine la putere.”

 

 Va urma o perioada de instabilitate politica, iar vara ne-ar putea prinde fara un executiv, cred analistii politici din Romania.

 

Valentin NAUMESCU, ANALIST POLITIC DIN ROMANIA: “Sunt genul de alegeri pe care toata lumea le-a pierdut. Ma refeream la UE si la optiunea Occidental, care a pierdut alegerile si la FR, pentru ca si Rusia a pierdut alegerile, la optiunea romaneasca, din pacate. Nu ca interese ale Romaniei, dar ca optiune. Si in primul rand la RM, care este principalul pierdant, pentru ca structura Parlamentului nu raspunde la intrebarile esentiale pe care trebuie sa le clarifice niste alegeri. De ce se fac alegeri? Pentru a stabili o directie clara de urmat pentru tara.”

 

 In orice caz, oamenii nu ar trebui sa se consume, intrucat zarurile ar fi fost de mult aruncate, comenteaza Armand Gosu, un alt expert in domeniu.

 

Armand GOSU, ANALIST POLITIC DIN ROMANIA: “Noi asistam acum la niste jocuri de scena, dramatic, cu o coregrafie si dupa un scenariu sofisticat. Nu cred ca trebuie sa avem mari emotii in privinta evolutiilor viitoare. Ele se vor afla sub zodia lui Plahotniuc.”

 

 In urma parlamentarelor din februarie, socialistii au acumulat 35 de mandate, democratii 30, ACUM – 26, iar Partidul Sor – 7. In legislativ au acces si 3 independenti.

inprofunzime acasatv perfecte