protv.md
Politic
08 Nov 09:08

Guvernul a adoptat, in graba, circumscriptiile uninominale. Consultarile publice au fost ignorate - Anticoruptie.md

In lipsa unor consultari publice, Guvernul a adoptat ieri circumscriptiile uninominale permanente, elaborate de comisia speciala pentru constituirea circumscriptiilor. Proiectul de hotarare a fost inclus in ultimul moment pe ordinea de zi a sedintei Guvernului. Votarea documentului a fost precedata de un apel public semnat de mai multe organizatii nonguvernamentale care au cerut Executivului sa nu se grabeasca sa adopte circumscriptiile pana cand acestea nu vor fi supuse consultarilor publice, scrie anticoruptie.md

 

Potrivit proiectului de hotărâre votat ieri de Guvern, au fost aprobate 51 de circumscripţii uninominale dintre care 46 pe teritoriu Republicii Moldova aflat sub controlul autorităţilor constituţionale. În regiunea din stânga Nistrului au fost create două circumscripţii uninominale, iar peste hotare – alte trei circumscripţii: a Est de Moldova, la Vest de republică şi ultima în SUA şi Canada.

 

În apelul public difuzat în această după amiază de mai multe ONG-uri, acestea îşi exprimau îngrijorarea privind transparenţa limitată a activităţii Comisiei naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente şi solicitau Guvernului ca proiectul de hotărâre privind constituirea circumscripţiilor uninominale să fie supus consultărilor publice.

 

„Atribuirea dreptului de constituire a circumscripţiilor electorale uninominale permanente unui organ politic, şi anume Guvernului, care este subordonat majorităţii parlamentare, precum şi neincluderea hotarelor circumscripţiilor uninominale în corpul Codului Electoral este o deficienţă majoră a sistemului electoral mixt aprobat prin Legea nr. 154 din 20 iulie 2017”, se arată în apelul societăţii civile, precizându-se că Executivul s-a implicat excesiv de mult în activitatea comisiei speciale.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD

inprofunzime acasatv perfecte