Desi se declara adversar al guvernarii, Igor Dodon a anuntat ca va promulga controversata lege a amnistiei fiscale promovata de democrati. Proiectul a fost criticat de Delegatia Uniunii Europene si de Ambasada Statelor Unite, care considera ca documentul submineaza eforturile de combatere a spalarii banilor. In schimb seful statului a refuzat sa promulge documentul privind transmitera terenului fostului Stadion Republican in proprietatea SUA.

Publicat:09.08.2018, 15:34


Seful statului, care ameninta ca va bloca initiativele PD pe care le va considera daunatoare, sustine ca amnistia fiscala va stimula dezvoltarea economica a tarii.

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: “In conditiile actuale, putem avea mai multa incredere in mediul de afaceri decat in clasa politica, de aceea mediul de afaceri trebuie stimulat si sustinut.”

Astfel, presedintele ignora inclusiv gestul  fractiunii parlamentare a socialistilor, care a parasit in semn de protest sedinta Parlamentului atunci cand s-a adoptat legea amnistiei fiscale.

Seful statului nu a tinut cont nici de criticile europenilor si nici de cele ale americanilor. Acestia considera ca documentul democratilor ar putea favoriza spalarea banilor. Decizia lui Dodon a starnit critici din partea opozitiei parlamentare.

Deputata PLDM, Maria Ciobanu, a scris intr-un mesaj pe Facebook ca Dodon i-a mai facut un cadou lui Plahotniuc. Vicepresedintele PL, Valeriu Munteanu, considera ca promulgarea acestei legi e periculoasa intr-un stat precum Republica Moldova in care, acum trei ani, a fost furat un miliard de dolari din sistemul bancar.

Purtatorul de cuvant al democratilor nu a fost de gasit pentru comentarii. Amnistia fiscala, care prevede ca oricine isi poate legaliza veniturile pentru care nu a platit anterior impozite contra unei taxe la stat de 3 la suta, a fost adoptata pe 26 iulie cu voturile PD, PPEM si ale neafiliatilor. PSRM, PL, PCRM si PLDM, au parasit sala de sedinte in semn de protest.

Socialistii se aratau atunci indignati ca proiectul a fost prezentat pentru dezbateri pe ultima suta de metri a sesiunii. Inainte de a declara ca accepta amnistia fiscala, seful statului a atras atentia publica anuntand pe Facebook ca a refuzat promulgarea documentului privind transmitera terenului fostului Stadion Republican in proprietatea SUA, pentru constructia noii ambasade.