protv.md
International
16 Apr 15:52

Un jurnalist de investigatii din rus, care a scris despre moartea militarilor din Siria, gasit mort dupa ce ar fi cazut de la balconul apartamentului sau

Un jurnalist de investigatie rus, care a scris despre moartea militarilor rusi din Siria, a murit la spital dupa ce a cazut de la etajul cinci al blocului in care locuia.

Maxim Borodin a fost găsit de vecini şi transportat, de urgenţă, la spital, unde a murit. Oficialii locali au declarat că nu s-a găsit nicio dovadă care să indice că Borodin ar fi vrut să se sinucidă, însă a fost exclusă şi ipoteza unei crime, având în vedere că apartamentul era închis pe interior, semn că nimeni altcineva nu a putut intra sau ieşi din locuinţa victimei, scrie BBC.

 

‘Nu există niciun motiv să deschidem o anchetă penală. Mai multe versiuni sunt luate în considerare, inclusiv cea a unui accident, dar nu există semne că ar fi avut loc o crimă’, a declarat luni pentru Tass Comisia de anchetă locală. 

 

 Pe de altă parte, un prieten apropiat al jurnalistului a declarat că Borodin i-ar fi mărturisit, în urmă cu două zile înainte de producerea tragediei, că apartamentul său a fost supravegheat de mai mulţi agenţi de securitate.

 

Vyacheslav Bashkov la descris pe Borodin drept un “jurnalist cinstit şi onest” şi a spus că bărbatu l-a contactat la ora cinci dimineaţa, pe 11 aprilie, spunând că a văzut de pe balcon “mai mulţi bărbaţi cu cagule şi arme în apropierea locuinţei sale”. Ulterior, Borodin şi-a înştiinţat prietenul că a fost vorba doar de un exerciţiu efectuat de autorităţile locale.

 

Editorul-şef al publicaţiei Novyy Den, unde a lucrat Borodin, nu crede că moartea lui a fost un simplu accident, subliniind că nu avea niciun motiv pentru care să-şi pună capăt zilelor. 
Investigaţiile lui Maxim Borodin.

 

În ultimele săptămâni, jurnalistul a scris despre mercenari ruşi cunoscuţi sub numele de “grupul Wagner”, care au fost ucişi în Siria, în luna februarie, într-o confruntare cu forţele americane.

 

Săptămâna trecută, şeful CIA, Mike Pompeo, a declarat că “sute de mercenari ruşi au murit în ciocnirile din provincia Deir al-Zour, după ce ar fi luat parte la un atac al luptătorilor guvernului pro-sirian în sediul unui aliat al Statelor Unite”.

 

Săptămâni mai târziu, Rusia a recunoscut că zeci de cetăţeni ruşi au fost ucişi sau răniţi, dar au subliniat că nu erau soldaţi obişnuiţi.


Borodin a investigat, de asemenea, scandaluri politice, inclusiv acuzaţiile făcute de o escorta din Belarus, cunoscută sub numele de Nastya Rybka, într-un videoclip postat de liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalny.

 

Jurnaliştii din Rusia au fost adesea hărţuiţi sau atacaţi în ultimii ani pentru munca lor. În aceeaşi zi în care Maxim Borodin a fost găsit cu răni mortale, un alt jurnalist a fost agresat în Ekaterinburg.

 

Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), un ONG cu sediul la New York, 58 de jurnalişti au fost ucişi în Rusia din 1992, scrie Agerpres.

inprofunzime acasatv perfecte