protv.md
International
16 Apr 09:29

Trump, convins de Macron sa nu retraga trupele americane din Siria: „Operatiunea a fost legitima”

„Operatunea din Siria a fost legitima si un succes militar.” Cuvintele ii apartin presedintelui Emmanuel Macron, care a venit cu detalii despre participarea Frantei la raidul de sambata dimineata.

 

Tot Macron a mai spus că el a fost cel care l-a convins pe Donald Trump să limiteze loviturile la instalaţiile de producţie a armelor chimice şi să nu retragă trupele americane din Siria.

 

Într-un interviu televizat, preşedintele francez a apărat legitimitatea raidului de sâmbătă dimineaţa, care a vizat trei instalaţii de arme chimice.

 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Operaţiunea a fost un succes la nivel militar, fiindcă toate rachetele lansate de noi şi-au atins ţintele. Vorbim de represalii legitime potrivit normelor internaţionale, fiindcă a pedepsit acţiuni dovedite şi repetate care au încălcat legile internaţionale.”

 

Macron a dezvăluit şi cât de mult cântăresc sfaturile lui la Washington.

 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „În urmă cu zece zile, preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite intenţionează să se retragă din Siria. Noi l-am convins că trebuie să rămână.”

 

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU a confirmat că Washingtonul nu plănuieşte să-i aducă acasă pe cei două mii de militari trimişi în Siria. Dar şi că astăzi vor fi anunţate noi sancţiuni la adresa Moscovei.

 

Nikki Hailey, ambasadorul american la ONU: „Sancţiunile vor viza companiile ruseşti care îi vând lui Assad echipamente necesare creării armelor chimice.”

 

Pe de altă parte, momentul de glorie al lui Donald Trump a fost umbrit, în presă, de două cuvinte neinspirate, folosite de preşedinte într-un mesaj postat imediat după atac. Mulţi şi-au amintit de cum, în 2003, Bush anunţa - prematur - „misiune îndeplinită”, la sfârşitul principalelor operaţiuni de luptă în Irak.

 

„Raidul sirian a fost atât de perfect executat, cu o asemenea precizie, încât singura modalitate găsită de presa falsă pentru a-l critica este utilizarea de către mine a expresiei “Misiune îndeplinită”, a reacţionat Trump pe Twitter.

 

Duminică, preşedintele Bashar al Assad a fost numai un zâmbet la o întâlnire cu parlamentari ruşi. Oficial, ar avea şi motive. Presa siriană a făcut publice imagini cu presupusele interceptări ale rachetelor occidentale.

 

La rândul său, ministerul apărării de la Moscova a dat publicităţii imagini din timpul testării noului sistem rus de apărare antirachetă S-400 (ES 400).

 

Tot duminică, Vladimir Putin a transmis aliaţilor occidentali, după o discuţie telefonică cu preşedintele Iranului, că noi atacuri occidentale ar provoca „haos la nivel mondial”.

inprofunzime acasatv perfecte