protv.md
International
12 Oct 12:04

The Times: Germania, Franta si Romania cer blocarea negocierilor pentru Brexit, pana la un acord pe tema drepturilor cetatenilor europeni

Germania, Franta si Romania au cerut stoparea negocierilor pentru iesirea Marii Britanii din UE, pana cand Londra si Bruxelles-ul ajung la un acord pe tema drepturilor cetatenilor europeni din Regat, dupa Brexit, scrie cotidianul britanic The Times, care citeaza surse de la Bruxelles.
De altfel, tot mai multe voci de la Bruxelles spun că negocierile nu vor trece la etapa urmatoare – şi anume relaţia comercială pe care Marea Britanie şi UE o vor avea după Brexit, până când nu se ajunge la un acord pe cele trei subiecte-cheie ale discuţiilor: drepturile cetăţenilor europeni, nota de plată pe care Londra trebuie să o plătească Bruxelles-ului şi frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.
După încheierea celei de-a patra runde de discuţii pentru Brexit, negociatorul-sef al UE, Michel Barnier, a declarat că nu au fost făcute suficiente progrese şi că negocierile ar putea fi întârziate. Germania, Franţa şi România ar fi printre ţările care nu vor să treacă la următoarea etapă a discuţiilor, până nu se obţin acorduri pe subiectele aflate în prezent pe masa negocierilor, potrivit The Times.

 

De cealaltă parte, companiile şi patronatele din Marea Britanie cer Theresei May să vină cu clarificări legate de relaţia comercială pe care Londra o va avea cu Bruxelles-ul după martie 2019, când Marea Britanie părăseşte oficial UE.

 

Între timp, la Londra se vorbeşte tot mai des despre un eventual “Brexit dur”, împotmolirea negocierilor indicând faptul că Marea Britanie va părăsi UE fără un acord comercial.

 

În opinia ministrului de Justiţie de la Londra, Dominic Raab, Marea Britanie trebuie să “lupte pentru cel mai bun acord” în urma negocierilor pentru Brexit, însă că trebuie să fie pregătită “pentru toate posibilităţile”, informează BBC.

 

Potrivit Sunday Telegraph, Guvernul de la Londra are deja un plan de a debloca miliarde de lire sterline pentru a se pregăti pentru eventualitatea în care Mares Britanie părăseşte blocul comunitar fără o înţelegere comercială.

 

Tot mai multe voci de la Londra spun că acest scenariu este foarte probabil, în condiţiile în care după sase luni de negocieri nu s-a făcut niciun progres semnificativ în divorţul dintre Londra şi Bruxelles.

 

Discuţiile s-au împotmolit la cele mai importante subiecte – drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie, nota de plată pe care Londra trebuie să o plătescă şi frontiera cu Irlandei cu Irlanda de Nord. În timp ce Theresa May suţine că este pregătită să treacă la următoarea etapă a negocerilor, Bruxelles-ul reclamă lipsa unor măsuri concrete din partea Londrei şi spune că nu va trece la discutarea unui acrod commercial înaintea celor trei probleme cheie.

 

Cel mai mare patronat de la Berlin a avetizat de asemenea ca firmele germane cu afaceri pe piaţa britanică ar trebui să se pregătească pentru „un Brexit foarte dur”.

 

Industria germană priveşte “cu îngrijorare” la progresele care se fac în negocierile pentru Brexit, a spus şeful Federaţiei Industriei Germane (BDI), Joachim Lang. Potrivit acestuia, Marii Britanii “îi lipseşte un concept clar, deşi vorbeşte foarte mult.”

 

Suţinătorii Brexitului spun că dacă Marea Britanie nu va ajunge la o înţelegere cu Bruxelles-ul, acest lucru se va datora întârzierilor cauzate de UE.

 

Un “Brexit dur” înseamnă că Marea Britanie nu va reuşi să ajungă la un acord comercial cu UE şi va părăsi piaţa unică, ceea ce, în opinia unor grupuri de lobby de la Londra, va lovi economia britanică din plin.
inprofunzime acasatv perfecte