protv.md
International
12 Oct 09:32

Tara cu cei mai fericiti locuitori din lume vrea cetatenii UE din Marea Britanie, dupa Brexit

Daca Marea Britanie nu poate garanta cetatenilor europeni ca viata lor nu se va schimba si ca vor putea trai si lucra in Regat si dupa Brexit ca inainte, atunci acesti oameni ar trebui sa vina sa se angajeze in Danemarca.


Acest mesaj a fost transmis de Confederaţia Industriilor din Danemarca, organizaţie care reprezintă 10.000 de corporaţii, şi care spune că acum este momentul cel mai bun ca ţara scandinavă să atragă oameni tineri şi specializaţi, rezolvând astfel deficiul acut de forţă de muncă cu care se confruntă.

 

“Putem folosi cetăţenii europeni care muncesc acum în Marea Britanie. Nu este foarte clar ce se va întâmpla cu ei după Brexit – şi nici Londra nu ştie ce reguli le va aplica”, a declarat Steen Nielsen, şeful pe politici pe piaţa muncii al confederaţiei, scrie The Independent, care preia Bloomberg.

 

Premierul britanic Theresa May i-a asigurat în mai multe rânduri pe cetăţenii europeni din Marea Britanie că vor fi bineveniţi la Londra şi după ce ţara părăseşte UE, în martie 2019. Dar până în prezent nu a prezentat niciun plan clar despre modul în care le vor fi apărate drepturile, acesta fiind de altfel şi unul dintre subiectele cheie în negocierile cu Bruxelles-ul.

 

În opinia lui Nielsen, Danemarca trebuie să fie proactivă şi să facă eforturi pentru a-i recupera pe europenii blocaţi în hăţişul Brexitului, pentru că şi alte ţări europene se confruntă cu acelaşi deficit de forţă de muncă specializată şi vor veni, la rândul lor, cu oferte.

 

“Este o competiţie acerbă între ţările europene să atragă cei mai buni specialişti“, a spus Nielsen. Potrivit acestuia, în ultimele 12 luni, aproape 40% din membrii confederaţiei pe care o reprezintă făceau eforturi să găsească cei mai buni candidaţi pentru a ocupa locurile de muncă vacante.

 

“De aceea, este pertinent să ne îndreptăm către cei care nu ştiu care va fi viitorul lor în Regatul Unit, după Brexit”, a adăugat Nielsen.

 

Țările scandinave, cum este şi cazul Danemarcei, se contruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă. În ţara vecină, Suedia, chiar şi un flux semnificativ de imigranţi nu a reuşit să acopere deficitul de forţă de muncă ce ameninţă creşterea economică a ţării.Banca centrală daneză a avertizat în numeroase rânduri asupra problemelor de pe piaţa muncii. Guvernul de centru-dreapta al premierului Lars Lokke Rasmussen răspunde la această problemă prin tăieri de taxe şi alte stimulente, pentru a-i încuraja pe oameni să se angajeze. 

 

 Potrivit lui Steen Nielsen, Danemarca are nevoie urgentă de orice fel de muncitori calificaţi, de la electricieni, la tehnicieni industriali şi siderurgişti. Pe lângă “vânarea” cetăţenilor UE al căror viitor este incert în Marea Britanie după Brexit, el cere autotităţilor să faciliteze şi accesul în Danemarca şi al muncitorilor din afara Europei.

inprofunzime acasatv perfecte