protv.md
International
11 Oct 19:25

Reactia astronautilor in capsula in momentul producerii defectiunii la racheta Soyuz - VIDEO

A fost o zi plina de emotii pentru cei de la NASA si Roscosmos.Un astronaut american şi un cosmonaut rus, aflaţi la bordul rachetei Soyuz MS-10 au revenit de urgenţă pe pământ după ce au constatat probleme la motorul rachetei care urma să-i ducă pe Staţia Spaţială Internaţională. Rusia a decis să suspende toate lansările cu echipaj uman, după acest incident.


Racheta a decolat dimineaţa de pe cosmodromul rus din Baiknour - Kazahstan, urmând să-i transporte pe americanul Nick Hague şi rusul Alexei Ovcinin pe Staţia Spaţială Internaţională pentru o misiune de 6 luni.


Însă, după doar două minute şi 45 de secunde de la decolare, comandantul de bord Ovcinin a anunţat calm o “problemă la propulsor, imediat după separarea acestora de rachetă”.


Reacţia echipajului în capsulă în momentul defecţiunii a fost transmisă LIVE de NASA şi Roscosmos. Echipajul este zguduit puternic şi experimentează imponderabilitate când în mod normal nu ar trebui să fie aşa.

 

Şi-au păstrat cumpătul şi şi-au amintit toţi paşii de la exerciţiile pregătite special tocmai pentru astfel de situaţii.

 

 

Catalogată drept incident de gravitate 3 pe o scară de la 1 la 5, problema a intervenit când racheta urma să scape de al doilea motor şi de rezervorul de combustibil care propulsase racheta în al doiela stagiu al ascensiunii.

 

Echipajul a luat decizia desprinderii capsulei de rachetă Soyuz şi a început o coborâre balistică pe Pământ, ceea ce presupune “cădere liberă într-un unghi de aterizare mai ascuţit faţă de cel normal”.

 

Patru elicoptere MI-8 ale armatei ruse au decolat de pe diferite aeroporturi din Kazahstan ca să-i localizeze pe cei doi astronauţi.

 

Capsula a aterizat într-un nor de praf, paraşutele atenuând doar într-o mică măsură şocul impactului brutal cu solul. Totuşi, potrivit Moscovei, rusul şi americanul nu au avut nevoie de ajutor medical imediat.

inprofunzime acasatv perfecte