protv.md
International
12 Jan 08:08

Raport al Senatului SUA: Rusia ataca democratiile si “exporta coruptie in Europa”

Democratii din Comisia pentru Relatii Externe a Senatului SUA au prezentat miercuri un raport privind modul in care Vladimir Putin ameninta securitatea Americii prin subminarea democratiilor europene.Documentul de 206 pagini vorbeşte despre „un asalt necontenit al guvernului lui Vladimir Putin pentru a submina democraţia şi domnia legii în Europa şi SUA. Kremlinul domnului Putin foloseşte un arsenal asimetric care include invazii militare, atacuri cibernetice, dezinformare, sprijin pentru mişcări politice marginale şi transformarea în arme a resurselor de energie, a criminalităţii organizate şi a corupţiei.” Documentul poate fi consultat aici.

 

Trump, „indiferent” la ameninţarea rusă

 

„Kremlinul s-a prefecţionat în timp în folosirea acestor instrumente iar atacurile s-au intensificat”, scrie în preambul Ben Cardin, liderul minorităţii democrate din Comisia pentru Relaţii Externe. Documentul este extrem de critic la adresa lui Trump, acuzându-l de psaivitate şi de „irosirea unei şanse de a conduce aliaţii şi partenerii Americii în contruirea unui sistem, de securitate colectivă împotriva asaltului global al Kremlinului asupra instituţiilor şi valorilor democratice”. „Niciodată în istoria Americii un preşedinte al SUA nu a fost atât de indiferent la o ameninţare atât de clară la adresa securităţii naţionale”, conchide Cardin.

 

Senatorii democraţi afirmă că în „democraţiile semi-consolidate” şi „regimurile de tranziţie” de la perfireia Rusiei, Kremlinul are o „influenţă malignă”, slăbind relaţia acestora cu UE şi NATO. Punctele critice ar fi Ungaria şi Bulgaria, unde Rusia „exercită o influenţă semnificativă în politică, afaceri şi sectorul energetic”.

 

Şi ţările occidentale ar putea fi vizate, de pildă Italia, unde există riscul implicării Kremlinului în alegerile din 2018 prin susţinerea Mişcării 5 Stele, un partid anti-sistem care vrea ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei. Iar în Spania, ruşii sunt implicaţi în Catalonia atât prin grupări de criminalitate organizată, cât şi prin susţinerea separatiştilor, în condiţiile în care o Catalonie independentă ar fi „o bază prin care Kremlinul să penetreze în restul Europei, investind în golul creat prin retragerea companiilor spaniole şi eludând astfel sancţiunile”.

 

Pe de altă parte, Emmanuel Macron şi Angela Merkel sunt văzuţi drept „liderii Europei democratice” în lupta împotriva interferenţelor ruse.

inprofunzime acasatv perfecte