protv.md
International
11 Aug 09:34

Motivele pentru care romanii din diaspora au protestat in Piata Victoriei. “Avem 15 ani de cand suntem plecati”

In ciuda tipetelor si a vuietului iscat in urma violentelor, zecile de mii de romani veniti de peste hotare au apucat sa-si strige vineri seara nemultumirile.

 

Au scandat la unison împotriva partidelor de la putere, despre care afirmă că au distrus România, şi spun hotărât că vor să-şi ia tara înapoi.

 

Mulţi vorbesc cu lacrimi în ochi despre dorul de casă şi despre visul de a se întoarce în mijlocul celor dragi. Italia, Austria, Franţa, Spania, Canada - sunt doar câteva dintre ţările de adopţie din care romanii s-au întors acasă pentru mitingul din Piaţa Victoriei. Cu toţii spun - într-un glas - că au venit să îşi ia tara înapoi.

 

Mihai a venit din Spania împreună cu familia special pentru protestul de la Bucureşti. Deşi are acolo o firmă de construcţii, spune că îşi doreşte să se întoarcă într-o Românie “normală”.

Mihai, român plecat în Spania: “Avem 15 ani de când suntem plecaţi. Am dori să revenim în ţară la noi. Vrem să fim conduşi de oameni capabili, să ne readucă înapoi în ţară. Ne-am săturat.”

 

 

Constantin a venit vineri  tocmai din Canada. Este în ţara împreună cu soţia, însă numai pentru două zile, ca să fie prezenţi la manifestaţie. De 6 ani lucrează peste hotare la un depozit de alimente şi vrea să revină printre ai lui. Cu lacrimi în ochi spune că vrea mai mult ca niciodată o schimbare în ţara lui.

 

Constantin, român plecat în Canada: “Eu am venit special din Canada pentru aceste evenimente pentru că sunt român şi nu mai vreau ca alţi copii, ca alţi români să trăiască viaţa în mizerie pe care am trăit-o 21 de ani aici, în România. Şi eu vreau să mă întorc în ţara mea!”

 

 

În aceeaşi situaţie este şi Paul.

 

Paul, român plecat în Italia: “Venim din Milano. Chiar dacă suntem plecaţi de mulţi ani, România rămâne ţara noastră.”

 

 

Român plecat în Anglia: Mai stăm şi sâmbătă şi plecăm duminica. Să avem un loc de muncă, să avem o autostradă doua, un sistem de sănătate, un sistem social mai bun.”

 

 

Mocneşte revolta şi în rândul celor din Bucureşti, care spun “prezent” la fiecare protest din Piaţa Victoriei.

 

Protestatară: “Demisia lui Dragnea şi Tariceanu, în primul rând. Nu mai dorim penali în funcţii publice. Dorim confiscarea averilor corupţilor condamnaţi.”

 

 

Protestatar: “Oamenii ăştia strâng gunoaiele, strâng după ei, din punctul meu de vedere se schimba multe lucruri dacă stăm aici.”

 

 

inprofunzime acasatv perfecte