Ce a putut determina un fost militar decorat pentru activitatea sa, veteran al razboiului din Afganistan si aparent dintr-o familie instarita, sa deschida focul intr-un bar plin de tineri?

Publicat:09.11.2018, 08:40Este întrebarea la care încearca sa raspunda anchetatorii americani, la o zi dupa atacul armat soldat cu moartea a 12 persoane, printre care un politist.

Noi imagini filmate în afara clubului Bordeline surprind momentul atacului. Mai întâi se aud bubuituri care par sa fie de la scaunele cu care clientii spargeau geamurile sa fuga, apoi se disting mai multe focuri de arma, la interval de nici o secunda între ele.

Martor al atacului: ″Înca se aud focuri de arma.Baieti, înca trage în oameni acolo.”

Autorul acestui masacru este Ian David Long. Tânarul de 28 de ani a fost timp de cinci ani în Corpul Puscasilor Marini si a avut o misiune de sapte luni în Afganistan. A obtinut decoratii si medalii în acest timp, dar nu se stie din ce motive a iesit din armata. Cert e ca nu era necunoscut politiei.

Foto: Autorul atacului


Geoff Dean, Serif: ″În aprilie anul acesta, politistii au fost chemati la el acasa pentru tulburarea ordinii publice. S-au dus, au vorbit cu el. Era furios, se purta cam irational. Au chemat echipa de interventie în caz de criza si specialistii în sanatate mentala, care s-au întâlnit cu el, au vorbit cu el si l-au declarat sanatos.”


Nu e însa exclus ca fostul militar sa fi suferit de sindrom de stres post-traumatic, iar vecinii spun ca mama lui traia cu teama ca va provoca o nenorocire. Ironia sortii face ca printre cei pe care i-a ucis sa se afle un tânar care se pregatea sa între în armata. Tatal lui îi localizase telefonul cu ajutorul unei aplicatii si stia ca e înca în interiorul barului. Ore întregi a sperat, dar în cele din urma a primit vestea de care temea cel mai tare.

Peste 200 de oameni, în special tineri, se aflau în barul unde a avut loc atacul.

Supravietuitor al atacului: “L-a împuscat mai întâi pe paznic, un baiat tânar. Apoi a împuscat-o pe casiera, tot o fata tânara. Apoi a început sa se miste spre dreapta, în directia opusa celei în care eram noi. Nu zicea absolut nimic, doar tragea foc dupa foc...”


La sosirea ofiterilor, atacul armat era înca în desfasurare. De altfel, una dintre victime este adjunctul serifului din localitate, aflat în prag de pensionare.

Camerele de televiziune au surprins scene bulversante, în care numeroase persoane cu rani purtate pe brate catre ambulante. Unora li s-a acordat primul ajutor afara, pe trotuar.

Localnica: “Prietenii mei au apucat niste tacâmuri de la bar si au izbit în fereastra ca sa putem iesi. Asa am scapat. Am spart geamul si am sarit afara...”


Dupa ce initial s-a crezut ca agresorul reusise sa fuga, ulterior, autoritatile americane au anuntat ca individul a fost gasit mort în interiorul barului.