protv.md
International
17 May 08:11

Italia ar putea renunta la euro. Planul populistilor care au castigat alegerile

Cele doua partide populiste din Italia incearca sa ajunga la o intelegere si sa formeze un guvern.

 

Astfel, un prim pas făcut de liderii celor două formaţiuni a fost să redacteze un document care a ajuns în spaţiul public şi care dezvăluie planurile prin care aceştia plănuiesc să sfideze regulile Uniunii Europene în ceea ce priveşte migraţia şi datoria publică a ţării, informează BBC News.

 

Propunerea include modificări referitoare la mai multe „proceduri tehnice specifice”, care le-ar permite ţărilor din blocul comunitar să părăsească zona euro şi să recapete „suveranitate monetară”, scrie Financial Times.

 

Miercuri, Liga Nordului şi Mişcarea Cinci Stele au oferit explicaţii cu privire la documentul „scurs” în presă.

 

„Trebuie să revenim la starea de dinainte de Tratatul de la Maastricht, prin care statele europene acţionau conform unor dorinţe reale de pace, cooperare, solidaritate”, au precizat liderii celor două formaţiuni, într-o declaraţie comună.

 

Documentul de 39 de pagini, publicat de HuffPost Italia, datează din 14 mai, şi conţine menţiuni legate de migraţie şi de datoria externă a Italiei. Este vorba despre o serie de propuneri pe care cei doi lideri plănuiesc să le facă Bruxelles-ului. Potrivit BBC News, unele dintre detaliile din acest document ar putea „alarma” Uniunea Europeană.

 

Una dintre propunerile incluse în acest document este legată de anularea obligaţiunilor italiene în valoare de 250 de miliarde de euro, pe care Banca Centrală Europeană le-a cumpărat, în condiţiile în care Italia are a doua cea mai mare datorie publică din zona euro.

 

Prin această măsură, Mişcarea Cinci Stele şi Liga Nordică susţin că datoria publică a Italiei, care este în prezent de 130%, ar fi redusă semnificativ.

 

Salvini şi Di Maio nu au confirmat deocamdată planul, dar ei au precizat că vor să discute cu partenerii europeni în legătură cu o „regândire” a pactului privind creşterea economică şi stabilitatea din cadrul Uniunii Europene, care impune reguli stricte privind menţinerea deficitului bugetar la un nivel de sub 3%.

 

Matteo Salvini, liderul Ligii Nordice, califică drept „inacceptabilă implicarea UE”, în timp ce Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele, a vorbit despre „atacuri continue din partea eurocraţilor.

 

Un alt subiect de discuţie abordat de liderii celor două partide populiste în controversatul document este referitor la migraţie, care „nu este viabilă pentru Italia”. Totodată, documentul include propuneri referitoare la sancţiunile europene impuse Rusiei, la care ei consideră că ar trebui să se renunţe imediat. BBC News notează că cei doi lideri sunt în termeni buni cu preşedintele rus Vladimir Putin.

 

Cât de periculoase sunt planurile populiştilor italieni pentru Europa?

 

Luigi Di Maio şi Matteo Salvini au lucrat zi şi noapte pentru a ajunge la un numitor comun, întrucât în campania electorală au făcut promisiuni politice foarte diferite electoratului italian. Atât Mişcarea Cinci Stele, cât şi Liga Nordului, şi-au dorit în trecut ca Italia să iasă din Uniunea Europeană şi să revină la liră, fosta monedă naţională.

 

Cu toate acestea, ei spun că vor încerca să reformeze Uniunea Europeană din interior. Financial Times notează că, în cadrul unei conferinţe susţinute în urmă cu un an, liderii populişti au sugerat, însă, că şi-ar dori ca Italia să iasă din zona euro.

 

„Nu voi da peste cap sistemul monetar european”, spunea Matteo Salvini, în timp ce Luigi Di Maio preciza că un referendum privind apartenenţa Italiei la zona euro ar putea fi „o ultimă soluţie” prin care să încerce să forţele relaxarea măsurilor fiscale europene.

 

În timpul campaniei electorale, cele două formaţiuni politice au renunţat la această temă, dar problematica a reapărut în discuţie odată cu posibilitatea ca Mişcarea Cinci Stele şi Liga Nordică să formeze un guvern populist.

 

Cele două partide lucrează, acum, la un plan de buget în valoare de zeci de miliarde de euro, în care sunt incluse planuri privind venitul minim, cât şi impunerea unui impozit de 15% pentru cei care au venituri minime şi medii.

 

Dacă până de curând investitorii nu au fost alarmaţi de posibilitatea unei alianţe între Mişcarea Cinci Stele şi Liga Nordului, posibilitatea ca Italia să iasă din zona euro ar putea crea instabilitate, notează Financial Times.

 

„Deşi cele două partide ar putea renunţa la propuneri, documentul arată natura bizară şi lipsită de experienţă a acestora”, a explicat Lorenzo Codogno, consultant la o firmă cu sediul la Londra.

 

Analiştii BBC News notează că ambele formaţiuni au idei foarte clare în ceea ce priveşte criza migranţilor, ei promiţând electoratului că vor pune cetăţenii italieni pe primul loc. Trei comisari europeni le-au transmis, deja, celor doi politicieni că poziţia Uniunii Europene rămâne una fermă.

 

„Nu văd vreun semn că statele membre şi-ar dori să schimbe regulile, cel puţin nu în curând, şi nici să facă excepţii în cazul vreunui stat”, a spus vicepreşedintele Comsiei, Jyrki Katainen.
Un alt vicepreşedinte, Valdis Dombrovskis, a precizat că Bruxelles-ul încă aşteaptă ca Italia să îşi achite datoria publică.

 

Mai mult, comisarul pentru migraţie şi-a exprimat speranţa că Italia „nu va schimba direcţia în ceea ce priveşte politicile referitoare la imigranţi.”

inprofunzime acasatv perfecte