Rasturnare de situatie in Bulgaria. Autoritatile au confirmat arestarea unui alt suspect in cazul uciderii jurnalistei Viktoria Marinova. Individul a fost retinut in localitatea Stade, la 45 de kilometri de orasul Hamburg.

Publicat:11.10.2018, 05:42

Este vorba, despre un tânar bulgar care a fugit duminica în Germania, unde locuieste mama lui. Vestea vine dupa ce ucraineanul cu cetatenie româna, retinut initial, a fost eliberat dupa ce i s-a confirmat alibiul.

Presa bulgara a difuzat imagini care l-ar surprinde pe asasinul jurnalistei în timp ce fugea.

Severin Nadezhdov Krasimirov, un cetatean bulgar în vârsta de 21 de ani, a fost reperat pe camerele de supraveghere de pe malul Dunarii. Criminalistii au gasit sângele victimei pe hainele suspectului si, potrivit presei, în locuinta acestuia din Ruse ar fi fost descoperit si telefonul Viktoriei Marinova.

Mladen Marinov, ministrul bulgar de interne: “Avem rezultatele testelor ADN, care arata prezenta materialului genetic al lui si al victimei, pe hainele pe care le purta suspectul, iar urme ale ADN-ului sau au fost gasite pe corpul victimei.”

Sotir Tatarov procuror-sef: ”În acest stadiu, nu consideram ca omorul are legatura cu activitatea profesionala a victimei.”

Krasimirov avea cazier pentru furt de metal si cabluri. Vestea despre suspectul arestat în Germania a aparut imediat dupa eliberarea primul barbat retinut în ancheta, un ucrainean cu cetatenie romana.

Ulterior, surse din politia româna au lamurit ca barbatul fusese gasit în apropiere de locul crimei si nu a putut explica de ce se afla acolo. Acesta a fost motivul pentru care a fost retinut pentru verificari.

Uciderea Viktoriei Marinova a declansat un val de emotie în tara vecina. Numerosi bulgari si-au exprimat convingerea ca asasinatul are legatura cu anchetele privind deturnarea de fonduri europene si coruptia autoritatilor, difuzate în emisiunea ziaristei.

De altfel, premierul bulgar a rabufnit când ziaristii au insistat cu întrebari despre mobilul crimei.

Boiko Borisov, premierul bulgar: ”Am acordat toata atentia posibila fiecarui detaliu. N-am meritat absolut deloc - vreau sa spun Bulgaria, ca tara - insultele primite în ultimele câteva zile, în timp ce autoritatile noastre se mobilizau mie la suta. Sa ramânem la informatiile de care suntem siguri, sa nu tulburam apele! Multumesc!”

Borisov a multumit autoritatilor germane pentru colaborare, dar a tinut sa adauge ca îsi va retrage sprijinul pentru Manfred Weber, favorit pentru sefia viitoarei Comisii Europene. Politicianul german a postat câteva comentarii în care asocia uciderea Viktoriei Marinova cu asasinarea maltezei Daphne Galizia si a slovacului Jan Kuciak. Cei doi au fost executati în timp ce investigau coruptia unor înalti responsabili din tarile lor.