protv.md
International
11 Jan 10:51

Discurs impresionant in limba romana sustinut de Donald Tusk, presedintele Consiliului UE - VIDEO

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sustinut joi seara la Ateneu un impresionant discurs in limba romana, cu prilejul ceremoniei de preluare a presedintiei Consiliului UE de catre Romania.

 

„Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce împreună cu dvs. afacerile europene, în timpul primei preşedinţii a Consiliului UE. Sunt convins că veţi interpreta cu înţelepciune o adevărată „rapsodie română.”

 

Şi nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu, ci pentru că ştiu cât de rezistentă şi creativă este naţiunea română. Cred că veţi găsi sunetul potrivit şi veţi face tot ce puteţi ca echipă pentru a lucra pentru interesele Europei. Veţi fi gazde şi sunt sigur că veţi acţiona în spiritul proverbului: „Omul sfinţeşte locul.” Am încredere că veţi respecta regulile şi ataşamentul faţă de principii.

 

După cum spunea Nichita Stănescu, „se apropie viitorul, se aude, se vede.” În mare măsură, depinde acum de România. Avertisment sever, la reuniunea de la Sibiu va fi în joc concepţia comună în ceea ce priveşte viitorul Europei.Celor care vor să caute scurtături şi să încalce regulile le spun că se înşeală. Celor care luptă pentru drepturi le spun: continuaţi lupta.

 

Dragi prieteni, Dacia 1300 a fost prima maşină a socrului meu. Mai mult ca maşinile româneşti mă fascinează intelectualii, la fel ca sportivii precum Nadia Comăneci şi Simona Halep încântă publicul. Dar cel mai mult m-a încântat finala din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona.

 

Fac apel la toţi românii să apere libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia. Să le apere cu aceeaşi atitudine cu care Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri. Şi atunci părea imposibil, dar a reuşit. Şi sunt sigur că şi voi veţi reuşi”, a spus Donald Tusk în Română.

 

SURSA VIDEO: TVR

 

Au susţinut discursuri şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

 

Astfel, timp de 6 luni, România va conduce Europa, cel puţin la nivel tehnic.

 

În Bucureşti vor fi dezbătute şi rezolvate cele mai importante probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană, cum ar fi banii europeni pentru agricultură, aderarea la spaţiul Schengen sau ieşirea Marii Britanii din Uniune.

 

inprofunzime acasatv perfecte