protv.md
International
11 Jul 11:58

Copiii salvati din pestera au primit calmante inainte sa fie scosi. Cand ar putea fi externati - FOTO

Pentru cei 12 copii salvati din pestera din Thailanda incepe o perioada de recuperare, mai ales la nivel emotional.Traumele trăite în subteran, unde au stat mai bine de două săptămâni, pot provoca depresie şi stres post-traumatic, avertizează psihologii. De aceea adolescenţii trebuie supravegheaţi îndeaproape, mai întâi de medici şi apoi de părinţi. Marţi au fost aduşi la suprafaţă ultimii patru băieţi şi antrenorul lor.


Odată ce i-a văzut la suprafaţă pe toţi cei 12 copii şi pe antrenorul lor, oficialul thailandez care a coordonat operaţiunea de salvare şi-a permis un moment de slăbiciune.

 

Narongsak Osatanakorn, guvernator: “Succesul operaţiunii de salvare se datorează, în parte, puterii pe care am avut-o, puterea dragostei, puterea de a ne iubi semenii. Lecţia a ceea ce s-a întâmplat e: trebuie să ne iubim semenii.”

 

Riscanta operaţiune de salvare, care a ţinut lumea întreagă cu sufletul la gură, a durat 72 de ore, timp în care părinţii au aşteptat cu emoţie momentul.

 

“Vreau să-l îmbrăţişez şi vreau să-i spun că sunt fericit”, a spus tatăl unui băiat.

 

Premierul a negat ferm că băieţii au fost sedaţi, însă a spus că, într-adevăr, le-au fost administrate calmante înainte să fie scoşi din peşteră.

 

Generalul Prayuth Chan-ocha, premierul Thailandei: “Le-am dat ceva care să le mai diminueze emoţiile, temerile, ca să nu-şi scoată masca de oxigen. Cum să le dăm cloroform? Dacă i-am fi sedat, cum ar fi ieşit?”

 

Ultimii care au ieşit, afişând un zâmbet uriaş, au fost cei trei puşcaşi marini thailandezi şi medicul care le-au stat alături copiilor în subteran, din 2 iulie, când au fost găsiţi.

 

Dacă rezultatele analizelor vor fi bune, copiii ar putea fi externaţi peste o săptămână. Recuperarea, cel puţin la nivel emoţional, va continua pentru multă vreme.

 

Andrea Danese, pisholog pediatru: “Mă aştept ca majoritatea, dacă nu chiar toţi copiii, să se confrunte cu urmări la nivel emoţional. Au risc de depresie, de stres post-traumatic, de abuz de substanţe.”

 

Pe micii fotbalişti o să-i ajute poate, în drumul lor spre vindecare, urările de bine ale unor cluburi mari de fotbal. Echipa portugheză Benfica i-a invitat să-şi petreacă o săptămâna la baza sa de antrenament. Iar Manchester United le-a oferit ocazia să asiste la unul din meciurile echipei.

inprofunzime acasatv perfecte