protv.md
International
10 Feb 17:09

Copiii jihadistilor ISIS ucisi in Irak, adusi in Rusia. Ce vrea sa faca Kremlinul cu ei

Autoritatile de la Moscova au organizat duminica repatrierea a 27 de copii rusi, ai caror mame sunt inchise in Irak pentru apartenenta la Statul Islamic, a declarat agentiei France Presse o sursa diplomatica.

 

Operaţiunea este în curs de desfăşurare. În decembrie au fost deja aduşi în Rusia 30 de copii aflaţi în aceaşi situaţie. Taţii lor au fost ucişi în luptele dintre jihadişti şi trupele irakiene care au eliberat toate oraşele la sfârşitul lui 2017. Legea irakiană permite deţinutelor să îşi ţină cu ele doar copiii mai mici de trei ani; după aceea, ei trebuie încredinţaţi familiei sau unor apropiaţi.

 

La începutul lui ianuarie, Kremlinul a anunţat că în Irak se mai află 115 copii ruşi în vârstă de mai puţin de 10 ani şi opt cu vârste între 11 şi 17 ani.

 

Din Irak s-au întors până acum în Rusia circa 100 de femei şi copii, majoritatea originari din republicile ruse din Caucaz.

 

Peste 4500 de cetăţeni ruşi au plecat în străinătate pentru a lupta de partea teroriştilor, a declarat în urmă cu un an serviciul rus de informaţii FSB.

 

În Irak, peste 300 de acuzaţi (dintre care circa 100 de străini) au fost condamnaţi la moarte şi tot atâţia la închisoare pe viaţă pentru apartenenţa la Statul Islamic, reaminteşte AFP. Majoritatea condamnaţilor sunt fie turci, fie originari din fosta Uniune Sovietică.

inprofunzime acasatv perfecte