protv.md
International
16 May 14:37

Bilantul violentelor din Fasia Gaza a ajuns la 63 de morti, in ultimele 48 de ore. Din aceasta cauza, relatiile diplomatice dintre Turcia si Israel s-au rupt - VIDEO

Bilantul violentelor din Fasia Gaza a ajuns la 63 de morti, in ultimele 48 de ore. 16 copii si un bebelus se numara printre persoanele decedate. Din aceasta cauza, relatiile diplomatice dintre Turcia si Israel s-au rupt, cele doua tari expulzandu-si reciproc ambasadorii. Israelul s-a confruntat ieri la sedinta Consiliului de securitate ONU cu un val de condamnari si apeluri la o ancheta independenta dupa baia de sange de luni.
Bilantul violentelor din Fasia Gaza a ajuns la 63 de morti, in ultimele 48 de ore. Din aceasta cauza, relatiile diplomatice dintre Turcia si Israel s-au rupt - VIDEO

 

Potrivit ministerului sanatatii palestinian, inca patru persoane au murit ieri la spital, in urma ranilor suferite luni. Printre cele 63 de persoane ucise de armata israeliana se numara 16 minori, inclusiv un bebelus.

 

La o zi dupa cele mai sangeroase evenimente care au avut loc de la sfarsitul conflictului israeliano-palestinian in 2014, mai multe tari europene au sustinut ideea investigatiilor pe cazul violentelor de luni. La reuniunea Consililui de Securitate ONU de ieri, doar SUA a luat apararea Israelului, spunand ca actionat rezervat acum doua zile, cand 60 de palestinieni au fost ucisi in revoltele de la frontiera. 

 

Nikki HALEY, AMBASADORU SUA LA ONU: Nicio tara din aceasta sala nu ar actiona cu mai multa retinere decat a facut-o Israelul. Cei care sugereaza ca violentele din Gaza au de-a face cu amplasamentul ambasadei americane se insala amarnic. Mai degraba, violenta provine de la cei care resping statul Israel."

 

 Totodata, relatiile deja complicate cu Turcia s-au deteriorat si mai mult dupa ultimile evenimente. Ankara si Istanbulul au trimis acasa diplomatii israileni, iar Israelul a ripostat in acelasi mod si a expulzat consulul turc la Ierusalim.

 

Presedintele turc si premierul israelian, s-au acuzat reciproc ca au mainile patate de sange palestinian. Dupa o intalnire la Londra cu Recep Erdogan, premierul britanic, Theresa May, a indemnat toate partile sa dea dovada de retinere dupa evenimentele de  luni de la granita Israelului cu Fasia Gaza. 

 

 

Theresa MAY, PREMIER MAREA BRITANIE: “O asemenea violenta este distrugatoare pentru eforturile de pace si indemnam toate partile sa dea dovada de retinere.” 

 

 Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim vine dupa promisiunea facuta la 6 decembrie anul trecut de presedintele american Donald Trump, cand acesta a anuntat si recunoasterea Ierusalimului drept capitala a statului Israel.

 

Acest lucru i-a infuriat pe palestinieni, care sustin ca partea de est a Ierusalimului, ocupata de Israel in 1967, trebuie sa fie capitala viitorului lor stat. Noua serie de proteste palestiniene la frontiera Fasiei Gaza cu Israelul a inceput pe 30 martie, soldandu-se pana acum cu moartea a 110 palestinieni. 

inprofunzime acasatv perfecte