protv.md
Financiar
15 Dec 13:25

"Polski Cukier" - 15 ani pe piata industriei de zahar din Polonia

In noiembrie, in Polonia a fost sarbatorit cu mare fast jubileul de 15 ani de la fondarea companiei de stat Krajowa Spolka Cukrowa S.A., lider al pietei de zahar poloneze.

 

Pe parcursul acestor 15 ani de activitate, compania a devenit cel mai important producător de zahăr din această ţară europeană, iar în 2011 a fondat întreprinderea moldovenească cu capital străin «Moldova-Zahăr» SRL şi a cumpărat fabrica de zahăr de la Cupcini. Acţionarul principal al Krajowa Spółka Cukrowa S.A, care deţine marca comercială «Polski Cukier», este statul polonez, investiţiile căruia în Moldova sunt o dovadă a încrederii Poloniei faţă de ţara noastră şi a susţinerii Moldovei în cadrul programului Parteneriatul Estic al Uniunii Europene. De menţionat, că fiind cel mai mare producător de zahăr din Polonia, Krajowa Spółka Cukrowa S.A. se află pe poziţia opt în topul celor mai mari producători de zahăr din Uniunea Europeană.

 

Sărbătoarea a fost organizată în oraşul Torun, unde s-au adunat reprezentanţii conducerii Krajowa Spółka Cukrowa S.A., fondatorii, reprezentanţii filialelor companiei, preşedintele Asociaţiei Naţionale a producătorilor de zahăr, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării, senatori, ambasadori, reprezentanţi ai industriei zahărului din Polonia, parteneri de afaceri, dar şi cei care au stat la originile companiei şi pe parcursul a 15 ani au contribuit la dezvoltarea şi prosperarea concernului. 

 

Dezvoltarea în următorii ani a «Polski Cukier» va spori inclusiv din contul investirii dividendelor financiare ale anului financiar 2015/2016, care, potrivit ministrului Agriculturii din Polonia, vor rămâne în companie pentru a contribui la prosperarea pieţei europene de zahăr, ce înaintează noi cerinţe şi standarde de la an la an. Cei care au ţinut discursuri la ceremonia oficială au amintit despre succesul de acum 15 ani, când pe baza fabricilor de zahăr care activau s-a reuşit înregistrarea companiei Krajowa Spółka Cukrowa S.A, în pofida multiplelor piedici şi greutăţi. Din anul 2003, a demarat un amplu proces de restructurare, ce presupunea reducerea cheltuielilor, creşterea rentabilităţii şi concentrarea procesului de producere la cele mai mari întreprinderi. Din data de 30 septembrie 2003, Krajowa Spółka Cukrowa S.A devine un concern important la nivel naţional, care număra în jur de 1500 de colaboratori. Oaspeţii sărbătorii au vorbit şi despre provocările actuale din industria zahărului din Polonia, făcând apel la mobilizarea şi activizarea tuturor forţelor pentru o eficienţă maximă şi o extindere continuă a concernului.

 

În prezent, Krajowa Spółka Cukrowa S.A are în proprietate şapte fabrici de zahăr în Polonia şi una în Moldova, este acţionar unic al unei fabrici de dulciuri, al unei uzine de făină şi panificaţie, al unei întreprinderi de producere a amidonului şi al unei fabrici de conserve. Capacitatea de producere a fabricilor de zahăr ale companiei constituie 900 000 de tone de zahăr pe an, cu posibilitatea de extindere până la un milion de tone. În total concernul prelucrează în jur de 5 000 000 de tone de sfeclă de zahăr pe an, care este cultivată de aproximativ 17 mii de fermieri pe o suprafaţă de circa 80 de mii de hectare. Din totalul zahărului produs, 30 la sută este exportat în ţări ale Europei, Asiei, Orientului Apropiat, dar şi în ţările CSI. Pentru extinderea volumului de export s-a decis construirea unui port agroindustrial în oraşul polonez Gdansk. Anunţul a fost făcut de către preşedintele companiei Krajowa Spółka Cukrowa S.A. 

 

În acest context, merită de menţionat, că anume concernul polonez investeşte în continuare în dezvoltarea întreprinderilor sale, inclusiv în companiaMoldova-Zahar” SRL. 

 

Doar în acest an, în modernizarea fabricii de zahăr de la Cupcini au fost învestite peste 1,2 milioane de euro.

 

 La deschiderea unei noi linii de ambalare preşedintele companiei investitoare Krajowa Spolka Curowa S.A., Pawel Piotrowski, a declarat: „Până la ziua de azi am investit în „Moldova Zahăr” SRL mai mult de 15 milioane de euro pentru a face compania una cât mai modernă şi eficientă, în care condiţiile de muncă pentru angajaţi să fie cât mai bune. Asta facem şi în continuare. Scopul nostru este ca „Moldova Zahăr” SRL să fie o companie foarte profesionistă”.

 

Industria producătoare de zahăr are un rol strategic substanţial în economia naţională a Moldovei şi poartă un caracter profund social. În această ramură sunt antrenaţi mii de cetăţeni moldoveni, iar fabricile de zahăr contribuie la crearea noilor locuri de muncă. Industria zahărului, la rândul său, contribuie la dezvoltarea altor sectoare ale economiei naţionale. Tocmai de aceea, dezvoltarea ei duce la prosperarea Republicii Moldova.

 

 

 

*Acest articol este un produs comercial

inprofunzime acasatv perfecte