protv.md
Financiar
08 May 13:37

"Miliardul" de la Paris - Rise.md

Republica Moldova e pe cale sa piarda peste 800 de milioane de lei intr-o disputa energetica care dureaza de aproape doua decenii. Recent Curtea de Casatie din Franta a repus in vigoare o decizie prin care Moldova a fost obligata sa plateasca o presupusa datorie pentru energia electrica achizitionata la finele anilor ‘90. Banii ar urma sa fie incasati de o firma din Ucraina conectata la companii din Laundromatul rusesc şi la controversatul bancher moldovean Veaceslav Platon, scrie rise.md

 

Litigiul dintre Republica Moldova şi Energoalians îşi are începutul încă la finele anilor ‘90. Atunci ÎS Moldtranselectro a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul Derimen Properties Ltd, un offshore din Insulele Virgine Britanice (BVI), iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei.

 

Ulterior offshorul i-a cedat companiei ucrainene Energoalians (în unele documente apare ca Energoalians TOV, Energoaliance sau Energoalliance) dreptul de a recupera presupusa datorie.

 

În 2002 Curtea de Conturi a Republicii Moldova a constatat că Moldtranselectro a plătit companiei ucrainene chiar mai mult decât a importat oficial şi a cerut întreprinderii să recupereze 10,8 milioane de dolari care nu au „suport documentar, juridic şi economic”. 

 

Un an mai târziu, Curtea de Conturi deja constată că lipsesc documente ce ar confirma livrările de energie, deşi în 2002 directorul Moldtranselectro a prezentat mai multe documente confirmative. Tot în 2003, o instanţă din Moldova a anulat constatările Curţii de Conturi privind lipsa datoriei faţă de Energoalians.

 

Între timp disputa dintre Republica Moldova şi compania ucraineană a ajuns pe masa magistraţilor. După ce părţile s-au războit ani la rând în instanţele din Republica Moldova şi Ucraina, câmpul de bătălie a fost mutat în Franţa. Locaţia a fost aleasă de părţi, în conformitate cu Regulamentul de Arbitraj al Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drept Comercial Internaţional.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD

inprofunzime acasatv perfecte