protv.md
Financiar
01 Oct 12:06

La solicitarea Bancii Nationale a Moldovei, BCR si BT vor accepta operatiuni de schimb valutar cu lei moldovenesti

Ca urmare a conlucrarii Bancii Nationale a Moldovei (BNM) cu Banca Comerciala Romana si Banca Transilvania, leul moldovenesc va fi acceptat pentru operatiuni de schimb valutar si tranzactii bancare in Romania, noteaza Hotnews.ro.

 

Potrivit unui anunţ al Băncii Moldovei, la solicitarea BNM, cele două mai mari bănci licenţiate din România vor lansa serviciul de schimb valutar lei moldoveneşti (MDL) contra lei româneşti (RON) de către persoanele fizice pe teritoriul României. Prima instituţie de credit care a confirmat acest anunţ a fost BCR, care a anunţat luni că serviciul va fi oferit la nivelul întregii ţări, dar o atenţie deosebită va fi acordată zonelor în care se înregistrează un flux mai mare de cetăţeni din Republica Moldova, scrie Hotnews.ro.

 

Până în prezent, în România s-au stabilit şi au dobândit cetăţenie 400.000 de moldoveni. România este primul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 26% în exporturile şi 14% în importurile moldoveneşti în prima jumătate a anului.

 

În domeniul turismului, România este a treia destinaţie a moldovenilor cu circa 15% din călătorii conform datelor pentru primele opt luni ale anului, iar cetăţenii români au reprezentat 20% din toţi turiştii care au vizitat Republica Moldova în aceeaşi perioadă, plasând România pe primul loc printre ţările de origine ale vizitatorilor străini.

 

Banca Comercială Română este acţionar unic al Băncii Comerciale Române Chişinău S.A., iar Banca Transilvania este acţionar majoritar, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), al BC „Victoriabank” S.A.

 

Sursa: Hotnews.ro.

inprofunzime acasatv perfecte