protv.md
Financiar
09 Feb 19:17

Economia tarii noastre, la nivelul Germaniei din 1935. Calculele expertilor spun ca Moldova se afla la coada PIB-ului european pe cap de locuitor - VIDEO

Cu o crestere economica de 4 la suta anual, Moldova este la coada clasamentului in UE in ceea ce privest produsul intern brut pe cap de locuitor. Ne-ar trebui 100 de ani ca sa luam locul tariilor aflate in varf ca Luxemburgul sau Germania. Expertii spun ca tara noastra ar avea nevoie de un spor economic de doua ori mai mare pentru a putea ajunge din urma statele din UE. Insa, atata timp cat lipsesc investitiile si productia interna, nu vom vedea degraba lumina de la capatul tunelului.
Economia tarii noastre, la nivelul Germaniei din 1935. Calculele expertilor spun ca Moldova se afla la coada PIB-ului european pe cap de locuitor - VIDEO

 

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Intr-o perioada in care firme private au ajuns sa lanseze rachete in cosmos, economia tarii noastre se afla la nivelul Germaniei de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Astazi, indicatorii Moldovei pot fi comparati cu cei ai nemtilor din anii in care inaugurau prima autostrada. Din pacate, la aproape un secol diferenta, noi nici macar nu putem visa la autostrazi.”

 

 Cresterea economica de 4,2 la suta, cu care Pavel Filip s-a laudat la prezentarea raportului a doi ani de activitate, e prea mica pentru a scoate Moldova din saracie, crede expertul Veaceslav Ionita.

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Cu asa ritm scazut, chiar daca este de doua ori mai mare decat media europeana, noi fiind atat de saraci, orice crestere mai mica de 7-8 nu este crestere, dar ramanere la coada clasamentului.”

 

 Ucraina ne este vina si in clasament cu un PIB de 2900 de dolari pe cap de locuitor. Chiar si asa...

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Ca sa intrecem Ucraina ne-ar trebui 24 de ani daca vom acea acelasi ritm de crestere de 4 procente, iar Ucraina va avea tot acel de 2 procente.”

 

 Insufletirea economiei poate fi facuta prin investitii si crearea noilor locuri de munca, cred unii experti.

 

Sergiu GAIBU, EXPERT ECONOMIC: “Este nevoie ca sa inregistram cel putin o crestere de 7-8 procente ca sa ajungem in 10 ani aceasta medie din Europa Centrala si de Est. Evident, ca sa ajungem in termeni similari media uniunii Europene este nevoie de o crestere de doua cifre.”

 

 I-am telefonat pe reprezentantii Ministerul Economiei pentru comentarii, insa acestia au spus ca vor reveni ulterior cu declaratii. Moldova are un produs intern brut pe cap de locuitor de 2000 de dolari, de 55 de ori mai mic decat locuitorii din topul clasamentului – Luxemburg.

inprofunzime acasatv perfecte