protv.md
Financiar
17 Jan 11:28

Cele mai mari 10 economii din lume. O singura tara detine un sfert din avutia planetei. India o va intrece pe Marea Britanie, Rusia coboara cateva pozitii, iar China va ajunge nr. 1

Economia Statelor Unite este cea mai mare din lume. Cu o valoare de 18 trilioane de dolari, reprezinta un sfert (24,3%) din avutia globala, arata datele Bancii Mondiale, citate de World Economic Forum.

 

SUA sunt urmate de China, a cărei economie a ajuns la o valoare de 11 trilioane de dolari, adică 14,8% din cea mondială. La mare distanţă, locul 3 este ocupat de Japonia, cu 4,4 trilioane de dolari, adică aproximativ 6% din avuţia globală.

 

Următoarele trei locuri în calsament sunt ocupate de ţări europene: Germania (3,3 trilioane de dolari), Marea Britanie (2,9 trilioane de dolari) şi Franţa (2,4 trilioane de dolari).

 

India este cea de-a şaptea economie a lumii, cu 2 trilioane de dolari, urmată de Italia, cu 1,8 trilioane dolari. Locul 9 este ocupat de Brazilia (1,8 trilioane de dolari) şi pe 10 se află Canada (1,5 trilioane de dolari).

 

Astfel, potrivit Băncii Mondiale, economia SUA este mai mare decât economiile combinate ale ţărilor de pe locurile 3 şi până la 10.

 

La capitolul ritm de creştere, SUA nu mai stau la fel de bine. Deşi China este în urma Statelor Unite cu 7 trilioane de dolari, Beijingul avansează într-un ritm alert. Economia Chinei a crescut în 2016 cu 6,7%, comparativ cu cea a SUA, care a avansat cu doar 1,6%, potrivit FMI.

 

China a depăşit, totodată, şi India la ritmul de creştere anual, această din urmă ajungând la o creştere de 6,6% anul trecut.

 

Economia Braziliei a fost singură din top 10 care a scăzut în 2016, cu 3,5%.

 

În imaginea de mai jos sunt prezentate economiile lumii grupate pe continente. Blocul asiatic deţine cea mai mare podere în economia lumii, cu o treime din PIB-ul global. Urmează continentul american, cu aproape 28% şi economiile Europei, cu 21,37%. Cele trei blocuri împreună reprezintă patru cincimi (83%) din totalul avuţiei globale.

 


India va devansa Marea Britanie şi Franţa

 

India se pregăteşte să devanseze Marea Britanie şi Franţa pentru a deveni, în 2018, cea de a cincea economie a lumii, potrivit un studiu publicat de institutul londonez Centre for Economics and Business Research (CEBR), potrivit Agerpres.

 

În condiţiile în care în prezent se situează pe locul 7 în topul marilor economii ale lumii, India va urca până pe locul cinci în anul 2018 pentru ca în 2032 să ajungă pe poziţia a treia, afirmă CEBR.

 

Ascensiunea Indiei face parte dintr-o tendinţă mai largă care, în următorii 15 ani, ar urma să se traducă printr-o dominaţie a ţărilor asiatice în topul celor mai importante economii ale planetei.

 

"În pofida unor eşecuri temporare, economia Indiei a ajuns din urmă economiile Franţei şi Marii Britanii, iar în 2018 le va depăşi pentru a deveni a cincea putere economică mondială calculată în dolari", a declarat vicepreşedintele CEBR, Douglas McWilliams.

 

Acesta a apreciat că ritmul de creştere a Indiei a fost frânat de restricţiile privind circulaţia bancnotelor cu valoare mare, precum şi de o nouă taxă pe vânzări. Ritmul de creştere a coborât la 5,7% în al doilea trimestru, pentru a reveni la un avans de 6,3% în trimestrul al treilea.

 

China ajunge numărul 1, în 2032

 

La nivel general, studiul CEBR oferă o imagine optimistă asupra economiei globale, care în 2018 va fi stimulată de preţurile reduse la energie şi revoluţia digitală.

 

CEBR adaugă că SUA, prima economie a planetei, ar urma să fie depăşită de China în anul 2032.

 

"Pentru că impactul preşedintelui Trump asupra comerţului a fost mai puţin sever decât ne aşteptam, SUA va păstra titlul de cea mai mare economie a lumii un an mai mult decât preconizam în precedentul raport", subliniază analiştii CEBRD.

 

În ceea ce priveşte Europa, analiştii CEBR susţin că Marea Britanie va fi devansată de Franţa în următorii ani, dar, având în vedere că efectele Brexit-ului asupra economiei britanice vor fi mai puţin grave decât se preconiza, Marea Britanie va reveni în faţa Franţei în 2020.

 

În schimb, Rusia este vulnerabilă la preţul scăzut al petrolului şi mult prea dependentă pe sectorul energiei şi în consecinţă ar urma să coboare pe locul 17 în topul marilor economii ale lumii până în 2032, de pe poziţia 11 pe care o ocupă în prezent.

inprofunzime acasatv perfecte