protv.md
Financiar
22 Aug 08:41

Am castigat la loterie. Ce urmeaza

Ati castigat la loterie. Viata urmeaza sa se schimbe foarte brusc. Insa v-ati adresat candva intrebarea: “Oare cat isi ia statul dintr-un castig la loto si cat din acea suma nominala va apartine dumneavoastra?”

 

În vara anului trecut, Ministerul Finanţelor a declarat că orice venit până la 50 de mii de lei, ce provine din jocuri cu noroc, urmează să fie impozitat cu 18%. Mai mult ca atât în cazul în care câştigul depăşeşte suma susmenţionată, statul îşi va lua angajamentul să colecteze un sfert din aceasta.  

 

De exemplu, acum ceva timp un moldovean a câştigat premiul mare la Loteria Moldovei. Acestuia a constituit 1 801 533 de lei. La moment, în anul 2014, statul colecta decât 18%, indiferent de suma câştigată. Respectiv, circa 320.000 au fost preluaţi de către stat, iar norocosul a plecat acasă cu 1.477.000 de lei din 1 801 533.

 

Conform mai multor publicaţii, ţările din lumea întâi colectează aceeaşi taxă pe câştiguri, însă, evident, sumele acestora sunt mai impunătoare. Plus, considerând totalul impozitat anual pe jocurile de noroc, mărimea acestuia are şi un efect asupra economiei la nivel local. Indiferent de sumă, orice câştig la loto ne poate afect viaţa cotidiană şi va necesita anumite devieri de la obişnuinţe. 

 

Ce se schimbă, însă, în viaţa unui om după ce acesta se trezeşte cu două milioane de lei în contul să bancar? Oare de ce se întâmplă ca acest motiv de fericire să devină un blestem pentru unii oameni şi cum putem evita asemenea rezoluţii? 

 

Paradoxul loteriei este că banii nu ne fac fericiţi, ci lucrurile pe care le facem cu ei. Ştirile occidentale lunar ne arată câştigători în loterii de milioane, soarta cărora a avut de suferit. Psihologii americani au compilat o listă de puncte esenţiale, pe care trebuie să le îndeplinim imediat după ce aflăm că am câştigat la loto:

 

-Nu vă părăsiţi locul de muncă! Bineînţeles că veţi vrea să vă bucuraţi de o vacanţă mai lungă şi poate chiar într-o ţară mai exotică, însă locul de muncă este unul din centrele motivaţionale în viaţa în viaţa tuturor oamenilor. Adesea lipsa unei ocupaţii profesionale stabile ne face nefericiţi, pentru că ne lipseşte senzaţia de apartenenţă la ceva mai mare. 

 

-Plătiţi-vă datoriile. În cazul în care aţi rămas datori o sumă mai mai băncii, familiei sau prietenilor, este cazul să o rambursaţi acum şi în integritate.

 

-Învăţaţi să spuneţi “nu.” Deşi vocaţia de a vă ajuta oamenii apropiaţi este una nobilă, nu trebuie să vă simţiţi obligaţi să ajutaţi fiecare persoană ce vă stă în cale. Învăţând să refuzaţi cordial vă veţi putea proteja banii şi veţi evita complicaţiile legate de rambursarea eventuală a acestora. 

 

-Consultaţi un specialist şi investiţi. Căutaţi industrii şi domenii în care aţi putea investi o sumă de bani, asigurându-vă un profit în viitorul distant. Astfel vă veţi multiplica banii şi vă veţi putea bucura de o perioadă mai îndelungată în care aceştia vă vor servi. 

 

În concluzie, am dori să menţionăm că este imperativ să gândiţi la rece şi să nu vă permiteţi să luaţi decizii necugetate. 

 

*Acest articol este un produs comercial. 

inprofunzime acasatv perfecte