Aceasta iluzie optica demonstreaza ca varsta influenteaza modul in care vedem lumea din jurul nostru.

Publicat:28.09.2018, 05:24

Imaginea aceasta, care reprezinta una dintre cele mai cunoscute iluzii optice din lume, a fost conceputa în anul 1915. Se numeşte „Soţia şi soacra mea”, pentru ca figura din imagine poate fi interpretata diferit - ca o femeie tânara sau ca o femeie batrâna.

Un studiu recent, facut pe baza acestei iluzii optice, arata ca oamenii vad figuri diferite în aceasta imagine, în funcţie de vârsta pe care o au.

Astfel, tinerii vad în imagine chipul unei femei tinere, care priveşte puţin într-o parte, în timp ce persoanele mai în vârsta vad figura unei batrâne.

Psihologii au o explicaţie interesanta pentru acest fenomen. Oamenii tind sa se identifice cu ceea ce vad, de aceea sunt mai predispuşi sa observe figuri mai apropiate de grupul lor social. În acest caz, de vârsta lor.

În cadrul studiului, 666 de voluntari cu vârsta pentru 18 ani au fost rugaţi sa spuna ce figura vad în aceasta imagine. Desenul le era aratat online, doar pentru o fracţiune de secunda.

Voluntarii tineri au spus ca vad o femeie de aproximativ 20 de ani, iar cei mai batrâni au declarat ca femeia din imagine are peste 60 de ani.

Iluzia optica apare din cauza unghiului din care este privita imaginea. Astfel, oricine poate vedea în desen doua femei cu vârste diferite, daca ştie cum sa se uite la imagine.

Femeia tânara apare cu capul întors într-o parte, în timp ce chipul batrânei apare din profil. În desen, liniile care formeaza chipul şi gâtul tinerei alcatuiesc de asemenea nasul coroiat şi barbia proeminenta în cazul batrânei.