protv.md
Divertisment
28 Sep 08:24

Iluzie optica uimitoare. Cum arata de fapt femeia din imagine - FOTO

Aceasta iluzie optica demonstreaza ca varsta influenteaza modul in care vedem lumea din jurul nostru.

 

Imaginea aceasta, care reprezintă una dintre cele mai cunoscute iluzii optice din lume, a fost concepută în anul 1915. Se numeşte „Soţia şi soacra mea”, pentru că figura din imagine poate fi interpretată diferit - ca o femeie tânără sau ca o femeie bătrână.

 

Un studiu recent, făcut pe baza acestei iluzii optice, arată că oamenii văd figuri diferite în această imagine, în funcţie de vârsta pe care o au.

 

Astfel, tinerii văd în imagine chipul unei femei tinere, care priveşte puţin într-o parte, în timp ce persoanele mai în vârstă văd figura unei bătrâne.

 

 

Psihologii au o explicaţie interesantă pentru acest fenomen. Oamenii tind să se identifice cu ceea ce văd, de aceea sunt mai predispuşi să observe figuri mai apropiate de grupul lor social. În acest caz, de vârsta lor.

 

În cadrul studiului, 666 de voluntari cu vârsta pentru 18 ani au fost rugaţi să spună ce figură văd în această imagine. Desenul le era arătat online, doar pentru o fracţiune de secundă.

 

Voluntarii tineri au spus că văd o femeie de aproximativ 20 de ani, iar cei mai bătrâni au declarat că femeia din imagine are peste 60 de ani.

 

Iluzia optică apare din cauza unghiului din care este privită imaginea. Astfel, oricine poate vedea în desen două femei cu vârste diferite, dacă ştie cum să se uite la imagine.

 

Femeia tânără apare cu capul întors într-o parte, în timp ce chipul bătrânei apare din profil. În desen, liniile care formează chipul şi gâtul tinerei alcătuiesc de asemenea nasul coroiat şi bărbia proeminentă în cazul bătrânei.

inprofunzime acasatv perfecte