protv.md
Divertisment
14 Feb 08:50

Cum si de ce a ajuns un nume de roman sa fie incrustat pe automobilul Tesla trimis in spatiu de Elon Musk

Automobilul Tesla Roadster lansat in spatiu la 6 februarie 2018 contine o placa pe care sunt trecute numele angajatilor SpaceX, compania producatoare a rachetei cu care masina a zburat pe orbita. Din echipa vizionarului Elon Musk face parte si Christina Sfedu, o tanara inginera cu radacini romanesti, scrie adevarul.roAutomobilul Tesla Roadster trimis în spaţiu de compania SpaceX la 6 februarie 2018 poartă cu el un nume de român. Pe lângă mesajele scrise la vedere, cum ar fi „Don’t panic“ şi „Made on Earth by humans“, pe platforma superioară de susţinere a maşinii există o placă pe care sunt trecute numele celor 6.000 angajaţi SpaceX. Printre ele se află cel al Christinei Sfedu, o tânără specialistă în inginerie electrică, al cărei tată este român.

 

Să atingi stelele

 

Familia Sfedu provine din România. George Sfedu, tatăl Christinei, este consulul României la Philadelphia şi s-a născut la Bucureşti la 20 aprilie 1955. Absolvent de ASE, George a părăsit ţara în decembrie 1979, împreună cu fratele său mai mic. Au mers în SUA, acolo unde-i aşteptau părinţii care se stabiliseră acolo, după un contract de muncă în Libia.

 

În vara lui 1986, George Sfedu s-a căsătorit cu avocata Susan Satkowski, iar la 15 iulie 1990 li s-a născut prima fiică, Christina Alexandra. „I-am pictat bolta cerească pe plafon şi pe un perete, astfel încât imaginea să fie pe două planuri. Erau Soarele, Luna şi stelele aurii, iar astrele aveau feţe zâmbitoare.

 

Christina obişnuia să adoarmă numărând stelele din camera ei“, îşi aminteşte George. După 2 ani a venit pe lume şi a doua fiică, Larissa. Christina era la fel de fascinată de astre, iar tatăl îi povestea câte-n lună şi-n stele. „Seara ieşeam pe terasa casei şi priveam cerul. Odată ea a întins mâna spre Lună şi a spus: ‘Touch‘. Voia să atingă Luna. I-am spus: ‘Acum nu poţi, dar cândva vei merge pe Lună’. A fost mulţumită de răspuns“, mărturiseşte George Sfedu.

 

Micul geniu

 

  Christina avea doar 3 ani când a început să-şi uimească părinţii. Rezolva puzzle-uri complicate, pe care ei o puneau iar şi iar să le facă, vrând să vadă dacă fetiţa se bazează pe logică sau pe memoria vizuală. În liceu a scris programul de calculator pentru construirea unui elicopter care să zboare fără pilot la bord. La şcoală a fost numită ‘little genius‘ - micul geniu. „Am fost plăcut surprinşi la festivitatea de premiere când am auzit cum îi spun colegii. Era validarea ei, obţinută din partea echipei“, spune tatăl Christinei.

 

Fata a urmat Springside School (2004-2008), apoi a mers la Bucknell University (2008-2012). Iniţial a optat pentru specializarea Inginerie Mecanică, apoi a trecut la Inginerie Electrică. „Am susţinut-o în alegerea ei. Ingineria Electrică este mai potrivită pentru fete. Oricum, Christina a fost singura fată din promoţia ei. Parcă mi-era şi milă de ea, mă întrebam cum se va descurca într-o lume considerată eminamente masculină“, mărturiseşte George Sfedu. În studenţie, Christina a fost intern la NASA Goddard Space Flight Center, în perioada mai-august 2010. În iunie 2011 a devenit intern la Boeing Satellite Systems, iar la absolvirea facultăţii compania i-a oferit un post de inginer în telemetrie şi sisteme de comandă.

 

Şansa de a lucra cu Elon Musk

 

 În iunie 2015 avea să vină marea şansă a carierei: Elon Musk o voia în echipa sa de la SpaceX. Compania era deja celebră pentru că făcea istorie în proiectarea şi lansarea de rachete. „Ţelul nostru este să populăm alte planete“ este motto-ul SpaceX, iar Christina a acceptat oportunitatea fără să stea pe gânduri. Din vara lui 2015, tânăra lucrează la SpaceX şi trăieşte în Redondo Beach, California. Părinţii ei au rămas în Philadelphia, la fel şi sora ei, economistă. Pentru munca ei, Christina a trebuit să traverseze America, din Philadelphia până în California - o distanţă de 3.900 kilometri. 

 

„O dată am vizitat-o la SpaceX. Au nişte reguli foarte stricte de securitate, accesul este restricţionat, se fac programări, control la sânge. Nu eşti primit decât dacă un angajat garantează pentru tine şi te însoţeşte pe toată durata vizitei. Şcolile nu sunt primite, de exemplu. Nu ai voie să faci fotografii în interior, poţi face doar la exterior. Probabil este politica lor, vor să aibă controlul asupra a ceea ce iese în spaţiul public“, arată George Sfedu. Ce l-a uimit pe român este atitudinea lui Elon Musk, care vrea să fie considerat om de echipă, nu patron. „Primele locuri de parcarea companiei sunt rezervate persoanelor cu handicap. Locul lui Elon Musk este mai departe de intrare. Total diferit de mentalitatea directorilor care îşi urcă jeep-ul pe scări, nu?“, remarcă George.

 

Sursa: adevarul.ro

inprofunzime acasatv perfecte