protv.md
Actualitate
14 Mar 21:01

„Termen de prescriptie expirat” peste dosarul Pădurea Domneasca. Ce a decis Curtea de Apel Balti - ZDG.MD

Curtea de Apel Balti a casat partial sentinta pronuntata de Judecatoria Falesti in dosarul vanatorii din Padurea Domneasca, la care au participat mai multi functionari de rang inalt si la care a fost ranit mortal Sorin Paciu. Decizia a fost pronuntata dupa ce dosarul s-a aflat pe masa magistratilor de la CA Balti aproape timp de patru ani, scrie zdg.md

 

Contactată telefonic, Tatiana Ioniţă, procuror-şef la Procuratura de circumscripţie Bălţi, ne-a informat că magistraţii de la CA Bălţi au admis apelurile procurorilor, dar şi ale inculpaţilor, casând parţial sentinţa pronunţată de prima instanţă.

 

This image has an empty alt attribute; its file name is 506-cretu.jpg

 

Astfel, în privinţa fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, singurul învinuit de omorul lui Sorin Paciu, magistraţii au decis absolvirea acestuia de pedeapsă pentru că a expirat termenul de prescripţie.

 

„În contextul încălcărilor regulilor de vânătoare, instanţa a decis că în acţiunile lui Gheorghe Creţu nu sunt elemente constitutive ale infracţiunii prevăzute de vânătoarea ilegală, ci este o abatere contravenţională. A expirat însă termenul de prescripţie şi acesta nu a fost atras la răspundere contravenţională. Sentinţa pe celălalt capăt (n.r.:omor din imprudenţă) a rămas însă în vigoare. Gheorghe Creţu a fost însă absolvit de pedeapsă în legătură cu expirarea termenului de prescripţie”, a declarat pentru Ziarul de Gardă avocatul lui Gheorghe Creţu, Emanoil Ploşniţa.

 

 

Celelalte persoane vizate în dosar, Ion Lupu, fostul director al Moldsilva, Denis Irimciuc, directorul Rezervaţiei Pădurea Domnească, şi Valeriu Svistun, inginer din cadrul Rezervaţiei, au fost achitate de prima instanţă pe motiv că nu s-a constatat fapta infracţiunii. Magistraţii de la CA Bălţi i-a găsit însă vinovaţi pe Irimciuc şi Svistun de abuz de putere şi serviciu, condamnându-i la amendă în mărime de 75 de mii de lei, cu privarea dreptului de a ocupa funcţii publice pentru un termen de 3 ani. Ion Lupu a fost însă achitat şi de această instanţă.

 

Totodată, magistraţii de la CA Bălţi au modificat sentinţa şi sub aspectul încasării prejudiciului care a fost pretins de partea vătămată. Astfel, Creţu, Svistun, Irimciuc, dar şi Pădurea Domnească, vor fi obligaţi să achite prejudiciu moral, material, cheltuieli de judecată, acoperirea cheltuielilor de înmormântare, precum şi prejudiciu cauzat pentru pierderea întreţinătorului copilului minor.

 

Contactat telefonic, avocatul familiei Paciu, Petru Munteanu, a declarat că va veni cu o reacţie după ce va fi pronunţată decizia motivată. Abia atunci acesta va putea declara care sunt acţiunile ulterioare ale apărării.

 

 

La 23 decembrie 2012Sorin Paciu, un tânăr de 34 de ani, a fost rănit mortal la o partidă de vânătoare la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova, Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău (CAC), Gheorghe Creţu, vicepreşedintele aceleiaşi instanţe, sau Ion Lupu, directorul Agenţiei Moldsilva. 

 

Toţi oficialii prezenţi la vânătoare au tăinuit crima. După ce ea a devenit publică, în ajunul Crăciunului pe stil vechi, în urma unor declaraţii făcute de Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, oamenii legii au declarat că „lucrează la caz”.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD

 

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagăsiţi imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar şi din lume!  

 

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

inprofunzime acasatv perfecte