protv.md
Actualitate
13 Jun 17:16

Scumpirea anuntata de ANRE a fost suspendata. Decizia judecatorilor vine dupa solicitarea Ministerului Economiei - VIDEO

ANRE face inca un pas inapoi in fata autoritatilor. Scumpirea carburantilor a fost suspendata dupa ce Judecatoria Chisinau cu sediul la Buiucani a decis asta, la solicitarea Ministerului Economiei. Agentia spune ca se va conforma, desi legea ii permite sa conteste hotararea.
Scumpirea anuntata de ANRE a fost suspendata. Decizia judecatorilor vine dupa solicitarea Ministerului Economiei - VIDEO


Scumpirea stabilita de ANRE ar putea afecta drepturile si interesele consumatorilor finali – la aceasta concluzie au ajuns ieri judecatorii instantei de la Buiucani, care au anulat ultimul ordin al agentiei.

 

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Judecatorii au examinat destul de repede solicitarea celor de la economie. La 16:30 ministerul anunta ca a cerut in instanta suspendarea deciziei de majorare a preturilor la carburanti iar pana seara acest lucru s-a si intamplat. Nu stim daca decizia a fost luata pana la ora 17 cand se incheie ziua de munca sau magistratii au ramas peste program pentru a lua aceasta hotarare.”

 

 Am incercat astazi sa luam legatura cu judecatoarea care s-a ocupat de acest caz, insa nu am gasit-o la birou. Grefiera a refuzat sa ne spuna detalii. Fostul director al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica, Victor Parlicov crede ca totul a fost pus la cale din timp si ca de aceasta data cererea nu a mai venit de la premier pentru ca acesta sa nu fie acuzat ca stirbeste imaginea companiei cu solicitarile sale. 

 

Victor PARLICOV, EX-DIRECTOR ANRE: “Eu cred ca s-a mers pe aceasta cale ca o judecata independenta decide asupra suspendarii, nu un ANRE care este presupus unei presiuni politice. Eu personal imi dau seama ca toate aceste lucruri au fost aranjate, nu poate fi o asemenea viteza nici in instanta, nicaieri, fara o coordonare prealabila.”

 

 

 Responsabilii de la ANRE ne-au spus ca au primit azi dimineata decizia instantei si s-au conformat. Asa ca pretul pentru benzina si motorina ramane acelasi. Acum Parlicov se intreaba cum de petrolistii tac si nu fac galagie, de vreme ce tarifele raman aceleasi ca si acum o luna, timp in care cursul valutar a suferit modificari, iar cotatiile au crescut pe piata internationala.

 

Victor PARLICOV, EX-DIRECTOR ANRE: “Daca petrolistii acum pot lucra cu preturile de plafon de o luna in urma, eu imi pun intrebari cat de corect a fost calculat plafonul pana acum, pentru ca noi acum deja vorbim de un leu diferenta, fata de cat era plafonul o luna in urma. Si daca petrolestii sunt gata sa lucreze fara leul asta si se simt bine mersi, atunci eu imi pun intrebari cum au stabilit plafonul pana acum ANRE. Ne dadea cu un leu mai mult?”

 

 Parlicov banuieste ca ar exista o intelegere intre operatorii de pe piata petroliera si autoritatile centrale. Nu am reusit sa luam legatura cu vreun reprezentant al asociatiei importatorilor de produse petroliere ca sa aflam si pozitia lor. Si liderul PCRM a criticat interventia autoritatilor. 

 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: “Paradox, guvernul se judeca cu ANRE. ANRE are lege. Veniti in Parlament si schimbati legea. Voi aveti initiativa legislativa. Rebeata, carturarilor, analfabetilor.”

 

 Si scumpirea de acum doua saptamani anuntata de ANRE, care este o institutie independenta a fost anulata. Atunci s-a intamplat dupa ce premierul Pavel Filip a cerut asta. Expertii in energetica sustin ca aceste implicari sunt populiste. Anterior soferii au iesit repetat in strada ca sa ceara preturi mai mici la combustibil.

inprofunzime acasatv perfecte