protv.md
Actualitate
14 Mar 17:19

Republica Moldova in raportul Departamentului de Stat: coruptie, impunitate, procese „motivate politic” - moldova.europalibera.org

Se vorbeşte pe larg şi despre amnistia fiscală, adoptată anul trecut care ar putea „favoriza” criminalitatea financiară, evaziunea fiscală sau spălarea de bani, scrie moldova.europalibera.org

 

În capitolul legat de discriminarea pe criterii de gen şi sex, Raportul Departamentului de Stat citează, ca exemplu, din declaraţiile anti-LGBT, făcute de preşedintele Igor Dodon în septembrie anul trecut, la deschiderea Congresului Mondial al Familiei, desfăşurat la Chişinău.

 

Când a vorbit despre manifestaţii care „ne ofensează moralitatea publică” şi cerea ca „astfel de propagandă să nu aibă loc”. „Organizarea festivalelor minorităţilor sexuale şi a altor manifestări care contribuie la răspândirea principiilor imorale trebuie condamnate cu fermitate, poate chiar scoase în afara legii”, declara preşedintele în septembrie 2018. Declaraţie cu care este citat în Raportul Departamentului de Stat.

 

Departamentul de Stat american a dat publicităţii Raportul pentru 2019 privind situaţia drepturilor omului în lume miercuri seară, un raport care acoperă în jur de 200 de ţări şi teritorii şi care, cum a subliniat şi secretarul american de stat Mike Pompeo, „de la lansarea sa în 1977… a atras atenţia asupra cazurilor de încălcare a drepturilor omului, oriunde au avut loc. I-am avertizat pe cei care nu respect demnitatea umană că vor plăti pentru aceasta, că vom analiza în detaliu aceste încălcări şi le vom face publice”. Raportul se bazează pe datele din 2018.

 

Referitor la R. Moldova, raportul remarcă faptul că „una din cele mai serioase probleme rămâne corupţia. Deşi există legi care penalizează corupţia oficialităţilor, acestea nu au fost aplicate eficient, motiv pentru care oficialităţile, cu impunitate, au putut comite frecvent fapte care intră în această categorie.

 

Corupţia este foarte răspândită în sistemul juridic şi în alte structuri de stat”, se mai remarcă în raportul Departamentului de Stat. Este apreciat faptul că s-au făcut progrese în investigarea actelor de corupţie, dar aceste cazuri „de multe ori sunt percepute drept justiţie selectivă”.

 

 Raportul deplânge acest fenomen, al justiţiei selective, descriind în detaliu, cazul fostului primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, condamnat pentru corupţie.

 

Se vorbeşte pe larg şi despre amnistia fiscală, adoptată în iulie anul trecut care ar putea „favoriza” criminalitatea financiară, evaziunea fiscală sau spălarea de bani.

 

Este remarcat şi „nivelul fără precedent al migraţiei” parlamentarilor, fenomen care, potrivit Departamentului de Stat american, ilustrează „nivelul corupţiei” şi eficienţa metodei de a „cumpăra sprijin politic”. Fenomenul este la fel de pronunţat în rândul aleşilor locali, se mai constată în raportul Departamentului de Stat.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE MOLDOVA.EUROPALIBERA.ORG

inprofunzime acasatv perfecte