La Chisinau ar putea aparea un crematoriu si fiecare ar putea alege daca dupa moarte corpul sau va fi inhumat sau incinerat. Subiectul, dezbatut astazi in Parlament, a starnit discutii aprinse. Este o practica neortodoxa - au spus cei de la Mitropolia Moldovei. In timp ce administratia Combinatului de Servicii Funerare spera ca in felul acesta sa opreasca extinderea cimitirelor.

Publicat:11.07.2018, 16:36


Deputatii, autoritatile publice locale si reprezentantii cultelor religioase au discutat astazi despre proiectul de lege cu privire la cimitire. Desi documentul nu face referire la constructia unui crematoriu, discutiile s-au axat anume pe acest subiect. Propunerea a venit de la sefa Combinatului Serviicii Funerare din capitala care spune ca asta ar rezolva problema lipsei de spatiu in cimitirele supraaglomerate.

Ludmila BOTAN, SEFA COMBINATULUI  “SERVICII FUNEARE”: “Solicitarile pentru incerari cresc si este necesar si populatie RM sa i se dea aceasta oportunitate, pentru ca in cele 11 cimitire anual sunt inhumate, pentru ca sunt nevoiti sa plece peste hotare.”

 Ideea a fost criticata de reprezentantul Mitropoliei Moldovei. Acesta spune ca biserica ortodoxa este impotriva arderii corpului. 

Vadim CHEIBAS, SECRETAR MITROPOLIA MOLDOVEI: “Noi suntem indemnati a nu ucide, ori a distruge un trup dupa moarte este echivalentul distrugerei lui. Trupul nu este permis sa fie distrus el trebuie sa ramana in nadejada invierii.”

 Pavel RAILEANU, PROFESOR UNIVERSITAR: “Apare o piata nou unde o sa fie concurenta, domnul Cheibas trebuie sa-si promoveze munca.”  

Reprezenatii Mitropoliei Basarabiei si ai Episcopiei romano-catolice sunt, insa, de alta parere. Acestia cred ca ar fi necesara o astfel de practica si in tara noastra.

Ioan CIUNTU, PREOT, MITROPOLIA BASARABIEI: “Poate este necesar chestia asta. Pana la sfarsit, noi vorbim ca drepturile omului, ca toate am zice de drepturile mortului.“ 

 Crematoriile ar trebui sa fie o alternativa pentru oameni, insista sefa Combinatului “Servicii Funerare”, care a propus ca primul sa fie construit pe teritoriul Cimitirul Sfantului Lazar.    

Ludmila BOTAN, SEFA COMBINATULUI “SERVICII FUNERARE”: “In cazul in care vom avea vom construi un zid, sau chiar ingropate dar vor ocupa 30 de cm.”

 Oamenii au pareri impartite despre aceasta idee. 

“Am fost Europa si am vazut cum cimitirele lor sunt cu etaje, e alta traditie, eu nu sunt impotriva.”  

“Eu nu vreau sotul meu a vrut, dar eu nu vreau, poate e mai bine dar ma tem sa ma arda.”

“Noi venim de la parinti cu cimitire, cu mormant.“

“Nu, nu sunt de acord totusi suntem crestini.”

“Ar fi foarte bine, sa nu mearga la Odesa, la Moscova e o idee buna.“

 Unul dintre cei care au scris proiectul de lege, deputatul PD, Agache Angel  spune ca legile cu privire la cimitirele care functioneaza in statele europene includ si regulamentul despre crematorii, dar autorii au evitat intentionat sa atinga acest subiect care ar fi prea sensibil.

Agache ANGEL, DEPUTAT PD: “Stind ca biserica ar pute sa fie impotriva, noi l-am elaborat doar cu ceea ce tine de cimitere. Dar cred ca vor fi mai multe propunere de acest sens, noi am inteles ca conceptul probleme nu sunt.”

 Deputatul spune ca proiectul ar putea ajunge in plen pentru a fi votat in prima lectura in acest an. Documentul mai prevede ca mormintele mai vechi de 30 de ani care sunt parasite sa fie distribuite altor persoane, iar cimitirul sa se afle la cel putin 100 de metri de zona de locuit.