protv.md
Actualitate
06 Dec 10:20

Insulina cu dedicatie la Ministerul Sanatatii? - ZdG.md

Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale este invinuit ca a organizat o licitatie pentru achizitionarea insulinei cu dedicatie pentru o companie ucraineana, care propune un preparat biosimilar al insulinei, mai ieftin in raport cu produsul original, dar inca netestat suficient, scrie ZdG.md

 

„Nu suntem de acord să participăm la asemenea experimente”, spun reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor cu Diabet.

 

„Eu vreau să vă spun că aici e un scandal legat de factorii economici, nu de altceva. Aici avem implicarea agenţilor economici, care-şi fac jocul şi aţâţă spiritele persoanelor cu diabet zaharat”, afirmă, de cealaltă parte, Boris Golovin, preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Moldova.

 

„Ştiţi că sunt cizme finlandeze şi cizme chineze. Aşa e şi cu medicamentele. Nu comparăm noi un produs de calitate cu un produs care, pare să fie aceeaşi cizmă, pare să fie tare calitativ la prima vedere, dar atunci când începem să lucrăm sau să purtăm, vedem mare diferenţă”, comentează un medic cu experienţă în domeniu situaţia creată.

 

Cum a început totul. La 28 septembrie 2018, Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a publicat invitaţia pentru participarea la licitaţia publică privind cererea de oferte pentru achiziţionarea, printre altele, a mai multor tipuri de insulină necesară bolnavilor care suferă de diabet, dar şi a unor utilaje. Data limită de prezentare a ofertelor a fost stabilită pentru 9 noiembrie 2018.Licitaţie cu mai multe modificări şi cu un preparat acceptat pe piaţă în ajun

 

La 29 octombrie 2018, printr-un ordin semnat de Vladislav Zara, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMED), s-a aprobat includerea preparatului „Strim” (cartuş 3 ml; flacon 10 ml) în lista medicamentelor autorizate în R. Moldova.

 

Acesta este un biosimilar al insulinei glargin (tip de insulină folosită până acum în Moldova), însuşit de compania ucraineană Farmak, care se comercializează pe piaţa internă din ţara vecină cu denumirea Aylar, fiind însă produs, conform informaţiilor de pe prospectul preparatului, de compania indiană „Biocon Limited”.

 

Au urmat nu mai puţin de cinci note informative privind modificări în lista bunurilor şi a specificaţiilor tehnice ale licitaţiei.

 

Iniţial, la 29 octombrie 2018, s-a completat cu un alt punct care prevedea că insulina glargin trebuie livrată exclusiv în cartuş. Totodată, a fost modificată şi data-limită de prezentare a ofertelor: 20 noiembrie 2018.

 

 

La 16 noiembrie 2018, au fost modificate şi condiţiile de livrare a insulinei glargin în cartuş – prin faptul că distribuitorul se obliga să ofere cartuşele cu 13350 de penuri compatibile, gratuit. La fel, forma de livrare în cartuş a insulinei lispro (alt tip de insulină) a fost suplinită cu obligaţia de a pune la dispoziţie 650 de penuri compatibile, la fel, gratuit. Acea notă informativă prevedea şi adăugarea lotului – „teste pentru măsurarea nivelului de glicemie”, fiind totodată modificată data limită de prezentare a ofertelor: 30 noiembrie 2018.

 

 

La 19 noiembrie 2018, sunt incluse alte modificări la specificaţiile tehnice pentru testele de măsurare a glicemiei, precum şi la criteriile de evaluare – „cel mai mic preţ”, fără TVA, conform tuturor cerinţelor.

 

 

Peste o zi, pe 20 noiembrie, urmează alte modificări, fiind prevăzută excluderea ofertei de lanţete, dispozitive de înţepare şi a husei pentru glucometru care urma să fie oferită gratuit.

 

 

În final, la 21 noiembrie 2018, modificările prevedeau achiziţionarea a 32.951.200 teste pentru măsurarea glicemiei pentru 97.500 persoane/glucometre cu dispozitiv de înţepare şi 10 lanţete în set care urmau să fie oferite, la fel, gratis.

 

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZdG.MD

inprofunzime acasatv perfecte