protv.md
Actualitate
14 Mar 13:49

Agricultorii si-au dat intalnire la Moldexpo, unde sunt expuse cele mai performante utilaje agricole de la noi. Ce poti gasi la expozitia Moldagrotech. Preturile piparate le-au permis unor vizitatori doar sa admire vehiculele - VIDEO

La inceput de sezon, agricultorii si-au dat intalnire la Moldexpo, unde au fost expuse cele mai performante utilaje agricole de la noi. Si pentru ca tot ce este nou si de ultima generatie costa, acestia au trebuit sa scoata din buzunare pentru un tractor chiar si cateva milioane de lei. Preturile piparate le-au permis unor vizitatori doar sa admire vehiculele.
Agricultorii si-au dat intalnire la Moldexpo, unde sunt expuse cele mai performante utilaje agricole de la noi. Ce poti gasi la expozitia Moldagrotech. Preturile piparate le-au permis unor vizitatori doar sa admire vehiculele - VIDEO


Asa suna motorul celui mai puternic tractor conventional, care este unic in lume. Cei 517 cai putere, i-au cucerit pe patru agricultori moldoveni, care si-au cumparat cate un vehicul, imediat ce acestea au devenit disponibile pe piata de la noi. Pe cat este de mare, pe atat de costisitor – pretul acestuia depaseste cinci milioane de lei. Pentru gospodariile agricole cu o suprafata mai modesta, comerciantii au adus tractoare mai mici.

 

Eugeniu MELECA, MANAGER VANZARI: ”Este dotat cu roti inguste special pentru cultivare si stropire intre randuri. Aditional am montat un sistem de gps. Permite mecanizatorului sa lucreze pe tractor fara a atinge volanul. Isi alege traiectoria potrivita.”

 

 La mare cautare au fost utilajele de semanat sau de stropit, dar si combinele produse in 2019. Desi costa peste 70 de mii de euro, producatorii se lauda ca intretierea nu bate deloc la buzunar.

 

Oleg IAROV, SEF DEPARTAMENT VANZARI DE COMBINE: ”Anul acesta prezentam combina din clasa compacta. 00:30 Foarte comoda pentru gospodarii mici. Este si conditioner si incalzire in salon. 02:10 Combinele expuse sunt deja vandute.”

 

 Petru Ciorchina are cateva hectare de pamant pe care le cultiva cu intreaga familie, iar la expozitia de azi a venit cu cel mai tanar membru, fiul sau de doi ani.

 

“Facem cunostinta cu tehnica agricola performanta si poate in viitor va deveni si el agricultor. Sa ma informez ce este nou si ce arata piata.”

 

Iar Ion Petrov nu a stat mult pe ganduri si si-a cumparat o stropitoare pentru livezile sale de prune si mere.

 

”Aceasta stropitoare este a mea. -Cu ea o sa mergeti acasa? -Da. Avem nevoie, fara el nu reusim sa facem mafa buna.”

 

La acest stand puteau fi gasite lazi de diferite marimi. Producatorii sustin ca exporta anual in Republica Moldova peste 20 de camioane pline cu astfel de paleti.

 

Marius GHETI, DIRECTORUL GENERAL AL COMPANIEI: ”Ne adresam fermierilor cu o gama…. Oferim fiecarui fermier o garantie de cinci ani. Este plastic certificat alimentar.”

 

 De la expozitie nu au lipsit semintele si puietii de diferite soiuri. Denis Auzeac a venit tocmai de la Briceni ca sa-si vanda marfa si spune ca ramas dezamagit pentru ca a reusit sa vanda doar 10 la suta din ea.

 

Denis AUZEAC, AGRICULTOR: “Coacaza copacel, agris si malina copacel. Decat sa sadesti 10 tufe obisnuite, mai bine pui un copacel. Este si decorativ. Este asa un soi de malina cu mure. Culoarea e de la mura, dar gustul de la malina. Ceva nou la nou pe piata.”

 

“Am cumparat levantica. Sunt preturi bune, 20 de lei pentru o planta.”

 

Vizitatorii spun ca preturile sunt cam mari.

 

”Cum va par preturile? -Dureroase.”

 

”Pentru in agricultor mic este piparat, dar cu un grant s-ar putea ceva de pornit.”

 

De cealalta parte comerciantii sustin ca sunt gata sa le faca reduceri cumparatorilor reali, moldovenii vin insa mai mult cu vazutul decat cu cumparatul.

 

”Pentru fermierul european este o mandrie sa spuna ca am semnat."

 

Expozitia Moldagrotech de la Moldexpo se va incheia sambata.

 

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagăsiţi imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar şi din lume!  

 

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

inprofunzime acasatv perfecte