protv.md
Actualitate
12 Jul 18:54

Vise mari, posibilitati mici. 90 la suta dintre copiii care absolvesc scolile internat nu au un loc de trai, iar alocatiile de stat nu s-au majorat de opt ani. Studiu realizat de un ONG - VIDEO

90 la suta din copiii care ies din intitutiile de plasament nu au un acoperis deasupra capului, iar alocatiile pe care le primesc abia le ajung de haine si mancare. Suma destinata absolventilor orfani nu s-a mai marit de opt ani, in timp ce preturile au crescut mai ca la tot. Datele se contin intr-un studiu realizat de o organizatie neguvernamentala care vine si cu recomandari pentru autoritati.
Vise mari, posibilitati mici. 90 la suta dintre copiii care absolvesc scolile internat nu au un loc de trai, iar alocatiile de stat nu s-au majorat de opt ani. Studiu realizat de un ONG - VIDEO


Olesea este una din miile de copii crescuti intre peretii institutiilor rezidentiale. Spune ca nevoile i-au facut pe parintii sai sa renunte la ea si sa-i pastreze alaturi pe cei doi frati mai mari. Pe cand avea doar 7 ani, in loc sa o duca la careul de la scoala, mama a dus-o la usa orfelinatului din Marculesti, Floresti.

 

Olesea LUNGU: ”E perioada ca a fost in culori inchise, mai mult negru. A fost mereu trist, cei mai mici erau mai intr-o parte, pusi la munci grele de ei si umiliti in fata lor.”

 

 Iar pedagogii, spune Olesea, priveau aceasta situatie cu raceala si fara sa intervina. 

 

Olesea LUNGU: "Profesorii erau indiferenti fata de asta. Ei lucrau doar pentru ca li s eplatea acest lucru, nu erau interesati de copii, erau indiferenti.”

 

 Pe langa asta, bataile ramaneau ca niste stampile pe corpurile si in mintile lor.

 

Olesea LUNGU: ”Copiii intre ei si personalul asupra copiilor erau violenti.”

 

 La noua ani a trait poate cel mai fericit moment din viata cand doi soti, asistenti parentali profesionisti, i-au oferit o familie. I-au deschis usa casei si, odata cu asta, perspectiva unui viitor mai bun. 

 

Olesea LUNGU: ”Chiar peste o saptamana le-am spus mama si tata. Sarbatorile de iarna, primavara le facem impreuna, zilele de nastere impreuna.”

 

 Acum Olesea invata la Colegiul Pedagogic din Orhei, iar in doi ani va fi asistent social. Cu familia biologica nu mai tine legatura. Experienta la orfelinat o motiveaza sa lupte pentru ce si-a propus. 

 

Olesea LUNGU: ”Sa inchid toate orfelinatele din tara. Cu ajutorul cuiva, ca singura nu sunt in stare.”

 

 Olesea se numara printre putinii norocosi iesiti din institutiile rezidentiale cu planuri clare de viitor. Un studiu realizat recent de Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale arata ca tinerii se confrunta cu probleme grave in toate domeniile. 90% din cei 200 de copii chestionati au spus ca nu au avut un acoperis deasupra capului cand au iesit din orfelinat.

 

Domnica GINU, COORDONATOARE STUDIU: ”Nu merg la studii unde si-ar dori numaidecat, dar acolo unde sa aiba parte de camin, sa aiba o indemnizatie sau alimentatie gratuita.”

 

 Chiar si asa putini sunt cei care aleg sa-si continue studiile, pentru ca 10% sunt analfabeti, spune studiul. Drept rezultat multi dintre ei intra in conflict cu legea la o varsta frageda.

 

Domnica GINU, COORDONATOARE STUDIU: ”7 copii din acesti 200 au fost sau inca mai sunt in conflict cu legea. Au stat la puscarie de la 1 pana la 4 ani.”

 

 Tot la o varsta precoce, 93 din cei 200 de adolescenti au avut o experienta sexuala.

 

Domnica GINU, COORDONATOARE STUDIU: ”Fiecare al 2 din cei 93 au ramas insarcinate pana la varsta de 18 ani, ceea ce este o problema grava de sanatate.”

 

 Studiul mai arata ca suportul statului este departe de a fi suficient. Alocatiile pe care le primesc absolventii institutiilor rezidentiale sunt mai mici decat cosul minim de consum si nu au mai crescut de opt ani, desi preturile si cheltuielile au crescut in acest timp. Lipsesc multe servicii care ar veni in folosul acestor copii, dar si personalul calificat, sustin autorii studiului.

 

Domnica GINU, COORDONATOARE STUDIU: ”Nu se ofera suficient suport din lipsa de surse umane calificate, lipsa de resurse financiare. Trebuie sa dezvoltam acest sistem de servicii care lipseste la noi in tara cu desavarsire.”

 

 Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale sustine ca incepand din 2019 va fi pus in aplicare un nou serviciu de locuinta asistata, dar acesta este deocamdata doar un proiect si nu sunt puse la punct toate detaliile. 

inprofunzime acasatv perfecte