Intr-o copilarie ca un lant de intamplari dure, un gest frumos i-a adus multa bucurie unui copil orfan de la centrul de plasament din Chisinau. El a primit gratuit o proteza performanta la picior, datorita implicarii unor moldoveni stabiliti in Italia. Baietelul, abandonat inca la nastere de parinti, este in lista copiilor care asteapta sa fie adoptati. Si desi, e istet si carismatic nimeni nu a indraznit sa-l ia acasa din cauza problemelor de sanatate.

Publicat:28.04.2019, 20:23

Javid petrece inca un Paste in aceeasi sala de joaca, in acelasi dormitor si la aceeasi masa, cu acelasi program pe care il are zi de zi, de cand se tine minte.  

Si totusi, pentru el e un Paste fericit. In viata lui s-a intamplat un lucru atat de frumos. A scapat de proteza greoaie pe care o avea la picior si a capatat una noua pe care ne-a laudat-o si ne-a prezentat-o cu mandrie. 

In Italia, unde i-a fost facuta interventia, a stat 10 zile si a devenit prietenul tuturor medicilor din spital. 

Iar cand a revenit a inceput sa munceasca mai mult ca sa invete sa poarte noua proteza care este mult mai mobila. Cea pe care a avea din Moldova nici nu se indoia. 

Javid s-a nascut cu malformatii la picior si la mana si, cel mai probabil din aceasta cauza, parintii l-au abandonat imediat dupa ce a vazut lumina zilei. Nu i-au lasat nimic – nicio amintire, nici macar numele pe care I l-au pus educatorii. 

Asa ca nu i-a putut spune cuiva “mama” vreodata. De cativa ani este inclus in lista copiilor adoptabili care asteapta o familie. Si o tot asteapta... 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Javid si-a petrecut toata copilaria dincoace de gardul acestui orfelinat. Aici l-a intalnit, de fiecare data, pe Mos Craciun si tot aici a sarbatorit intotdeauna Pastele. Poate ca intr-o buna zi, el va ajunge sa poata spune “Paste fericit!”, aflandu-se intr-o familie, asa cum este normal pentru fiecare copil.”

Acolo a ajuns datorita implicarii organizatiei Copil Comunicate Familie si a asociatiei moldovenilor din Italia ABC, condusa de Silvia Zaharia, femeia care a reusit sa convinga medicii italieni sa ofere proteze gratuite pentru 35 de copii orfani sau din familii sarace din Moldova. Acum, Javid are mai multa speranta ca poate si el sa ajunga in locul acela magic si frumos care se numeste acasa si pe care nu l-a vazut decat in visurile sale.